instant fap

Neka i ovaj most spaja i zbližava ljude!

Neka i ovaj most spaja i zbližava ljude!

Transportna komunikacija sa lijeve na desnu obalu rijeke Sane i obratno seže u daleku prošlost. Mnogi stariji Sanjani sa ushićenjem još uvijek evociraju priče starosjedilaca i rado se prisjećaju dogodovština nastalih prilikom transporta ljudi i robe takozvanim “kerepom”, kojeg je pokrenuo turski namjesnik Hamzibeg, po istom se danas zove  čaršijska džamija u Sanskom Mostu.

Poslije toga je došlo do izgradnje tzv. mosta na “sepete” odnosno mosta od pletenog pruća, nabijen glinom na stubovima preko kojeg su išla brvna i na kojem je vojska naplaćivala putarinu. Aneksijom pa zatim dolaskom Austro-Ugarske monarhije na ova područja javlja se ideja o izgradnji mosta sa betonskim stubovima i kaldrmom. Važno je istaći da je tome najviše doprinio Simo Miljuš, komunistički narodni poslanik za grad Zagreb, porijeklom iz Sanskog Mosta.

Most je zvanično otvoren 1938. godine, godinu nakon smrti pomenutog g-dina Miljuša. Područje podložno ratovima, kakvo je oduvijek bilo i balkansko je dovelo do toga da partizanske snage uslijed lažne najave o najezdi njemačkih okupatora iz pravca Prijedora, miniraju tadašnji most i te tako spriječe eventualno zauzimanje Sanskog Mosta od strane njemačkih okupatora. Uslijed razvoja urbane sredine početkom 50-tih godina prošlog stoljeća dolazi do izgradnje i rekonstrukcije starog gradskog mosta. Ovaj projekat je najviše podržao Petar Dodik, učesnik II svjetskog rata, koji je 1958 godine svečano i otvorio novoizgrađeni most da bi isti pretrpio ratna razaranja u periodu od 1992-1995 godine.

U martu mjesecu, tekuće 2013. godine Sanski Most dobija velelepno zdanje, kapitalnu investiciju vrijednu 1.150.000 KM koju su sufinansirali Vlada Federacije i Općina Sanski Most.

Most je otvoren u mandatu prim .dr. Mustafe Avdagića.

Za novi most je bitno napomenuti da je znatno proširen, njegova širina iznosi 12,10 metara u odnosnu na prijašnji koji je iznosio 9,50 metara. Izgrađena su dva zaustavna balkona na kojima građani mogu odmoriti i posmatrati sve ljepote naše rijeke Sane.

U novi gradski most je ugrađeno na stotine tona betona, armature i asfalta te ograda po uzoru na one iz zapadnoevroskih zemalja.

Najsavremenija rasvjeta pruža posebnu atrakciju i blještavilo u noćnim satima. Projektom je izvedena i vodena zavjesa. Ovakav sličan arhitektonski poduhvat nismo imali još u BiH. Sanski Most je oduvijek bio grad plemenitih i gostoprimivih ljudi. Autohtoni Sanjani i svi drugi naši građani postratno nastanjeni iz Banja Luke, Prijedora, Prnjavora, Kotor Varoša, Kozarca, Kozaruše, Rašljana, Maslovara, neizostavnie Sanice i Čađavice, mnogih drugih gradova i krajolika naše BiH, moći će uživati i hoditi novim sanski mostom.

Neka i ovaj most spaja i zbližava ljude!

Neka nam je vječan naš Sanski Most!

KOMENTARI