instant fap

Neka se SDA bavi lokalnom vlasti

Na večerašnjem sastanku lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDP-a Zlatka Lagumdžije konstatovano je da se ništa nije promijenilo u odnosu na stavove koje su ove dvije stranke zastupale u protekla dva do tri mjeseca.


Jedinstvena struktura

– Usaglasili smo se da je potrebno, što je moguće prije, definirati tačnu strukturu koja treba da ide od Vijeća ministara BiH do kantona, jedinstvenu strukturu u skladu sa našim ranijim dogovorima. Vjerujemo da je to najbolje rješenje za BiH i da je došlo vrijeme da se nakon lokalnih izbora ljudi koji su na lokalnim izborima dobili mandat posvete tom poslu, a ostalo prepuste drugima, istakao je Lagumdžija te dodao: “Iskreno se nadamo da ćemo u narednih sedam dana riješiti ključno pitanje: ko je u ovoj zemlji vladajuća koalicija”.

Kada je u pitanju Vlada FBiH, dvojica lidera smatraju da se ona treba rekonstruirati u skladu s parlamentarnom većinom koja je poznata, a to su dva HDZ-a SBBBiH i SDP.

– Smatramo da predsjednik FBiH Živko Budimir treba da prekine ovu agoniju i da ustupi svoje mjesto ljudima koji će biti izabrani od nove parlamentarne većine, da se izvrši rekonstrukcija Vlade FBiH. Vrlo smo precizni bili i kada je u pitanju sporazum iz Mape puta i mislimo da je moguće u jednom razumnom vremenu doći do sprovođenja odluke Sejdić-Finci s našim poznatim stavovima, poručio je Lagumdžija, naglasivši da se nada da će u razgovorima s Miloradom Dodikom i Mladenom Bosićem razriješiti sve probleme.

Dodao je da se nada da će lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić u narednih sedam dana sazvati sastanak šestorke, a, na pitanje koje šestorke, kazao je da ona podrazumijeva dva HDZ-a, SDS, HDZ, SDP i SBB.

Prema riječima Čovića, suština je da bilateralni razgovori imaju za cilj da se na neki način otklone prepreke i počne normalno funkcioniranje izvršne vlasti na razini entiteta FBiH, odnosno Vijeća ministara BiH.

Otkloniti zastoj vlasti

– HDZBiH je više nego zainteresirana da se, prije svega, riješi pitanje FBiH jer dvije godine imamo vlast od koje niko nema koristi. Uvjeren sam da je jedno od rješenja podnošenje ostavke od strane Budimira jer vrlo jasnu poruku mu je poslao i njegov narod nakon lokalnih izbora. Mi bismo željeli da struktura vlasti na svim nivoima bude identična jer tako se otklanja ovaj zastoj u vlasti, rekao je Čović te napomenuo da ništa nije još dogovoreno jer ga očekuju i bilateralni razgovori sa Fahrudinom Radončićem i predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem.

Na pitanje da li je Lagumdžija spreman da sjedne i razgovara sa Dodikom i Tihićem, lider SDP-a je kazao kako će s Dodikom sigurno razgovarati, ali da je bilo kakva priča s Tihićem nemoguća.

–  SDA i SDP se nalaze u dvije odvojene grupacije, jedni treba da preuzmu odgovornost gdje mogu, a drugi da budu konstruktivna opozicija. Stvar je savršeno jasna, poručio je Lagumdžija.

Zanimljivo je da je Čović i dalje ostao pri nedefiniranom stavu oko toga da li će podržati smjenu Lagumdžije na zahtjev Dodika, dok je Lagumdžija istakao da će se SDP povući ukoliko se napravi parlamentarna većina koja može funkcionirati bez ove stranke.

– Trenutno postoji parlamentarna većina u kojoj je SDA izvan nje. Kako će dalje biti, znat će se u narednih sedam dana, kazao je Lagumdžija.

KOMENTARI