instant fap

Nema prijavljenih oboljelih od gripe

U Doma zdravlja Sanski Most još nema prijavljenih oboljelih od gripe. Ovu informacija nam je potvrdila dr. Nada Elijaš, načelnica Higijnesko – elidmiološke službe. Ona je dodala da je besplatna vakcinacija u općini Sanski Most završena, obzirom da je potrošeno svih 550 doza vakcina koje je obezbjedio Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko – sanskog kantona.

Ukoliko se ne građani planiraju vakcinisati, komercijalne vakcine mogu nabaviti u apotekama.Vakcine se preporučuju osobama preko 65 godina starosti, hroničnim bolesnicima koji imaju problema sa disajnim putevima, osobama koje imaju oslabljen imunitet i uposlenicima koji su u okviru posla u riziku od zaraze. Ako se ipak razviju simptomi gripe, savjetuje se mirovanje, izolacija od sredine i konzumiranje tekućine u vidu čajeva, sokova i supa. Ako je temperatura povišena i vama i djeci pomoći će antipiretici. Ukoliko se javi kašalj, savjetuje se topao čaj sa medom i dosta C vitamina.
U ovom periodu česta je i prehlada koja ima vrlo slične simptome.  Razlika između gripe i prehlade je što i kod gripe imamo i glavobolju, curenje nosa i kašalj, bolove u grlu, ali kod gripe temperatura ide od 38 do 41 stepen Celzijus. Javljaju se jaki bolovi u cijelom tijelu, naročito u zglobovima i mišićima. Također je izražena drhtavica, odnosno ta slabost i malaksalost. I gripa i prehlada su virusne infekcije pa se prenose kašljanjem, govorom, disanjem. Zbog toga je najbolja zaštita da u zimskim mjesecima izbjegavamo skupove i zatvorne prostorije a ako smo primorani na to onda se prostorije trebaju zračiti, koristiti jednokratne maramice koje se poslije trebaju baciti i prati ruke poslije kontakta sa telefonskom slušalicom, štekama na vratima i drugim predmetima koje dodirujemo u javnim ustanovama.
Ljekari savjetuju da se kod gripe i prehlade ne koriste antibiotici jer virusi ne reaguju na antibiotike. Ukoliko se gripa smiri pa se ponovo jave simptomi u vidu bola u predjelu sinusa, uha ili sl., potrebno je da se pacijent ponovo javi ljekaru jer je moguće da je dodatno došlo do upale.

KOMENTARI