instant fap

Nema rješenja za bošnjačku djecu, nisu isključeni protesti i bojkot nastave

Nema rješenja za bošnjačku djecu, nisu isključeni protesti i bojkot nastave

Problemi sa procesom obrazovanja bošnjačke djece u Republici Srpskoj kulminirali su ovih dana najavom da će njihovi roditelji izaći na ulice, zbog neuvođenja nacionalne grupe predmeta i naziva bosanski jezik u đačke knjižice.

Problemi su nastupili na kraju školske 2013/2014 godine od kada se u školama u RS u kojima se primjenjuje paraleni program, takozvana nacionalna grupa predmeta, naziv bosanski jezik navodi isključivo kao “jezik bošnjačkog naroda”.

Od tada su u više navrata organizovani protesti roditelja, ali i bojkot nastave zbog spora u vezi sa nazivom jezika, ali ovaj problem nije riješen, niti u skorije vrijeme ima izgleda da će se riješiti.

Naprotiv najavljuju se novi protesti i bojkot nastave.

Salkić: Aktuelna vlast ignoriše dijalog

Kako je u izjavi za naš portal rekao potpredsjednik RS, Ramiz Salkić, roditelji bošnjačke djece u Janji su ga obavijestili da će ući u bojkot nastave.

„Za sada nisam dobio takve najave iz drugih mjesta, ali s obzirom da su iscrpljene sve druge mogućnosti, za očekivati je takav rasplet događaja. Ne volim način rješavanja problema na ulici, ali aktualna vlast je ignorisala godinama svaku mogućnost dijaloga, tako da je izlazak djece i roditelja na ulice i bojkot nastave potpuno očekivan i logičan potez“, rekao je Salkić i dodao da se zahtjevi roditelja iz svih opština svode na isto, a to je uvođenje nacionalne grupe predmeta i insistiranje na nazivu jezika bosanski.

Nagalasio je i da je u nekoliko navrata pokušao kroz razgovore sa Vladom RS riješiti ovaj problem početkom ove školske godine, upozoravajući ih da nije mudro da se ulazi u kasniji period, jer će djeci biti načinjena neprocjenjiva  šteta. „Pokušali smo doći do rješenja i u komunikaciji sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, međutim, do danas nismo uspjeli u tome, jer nailazimo na nedopustivo negiranje bosanskog jezika i Bošnjaka kao naroda. Suština problema leži u činjenici da vlasti vrše svjesnu i sistematsku diskriminaciju. Generacije djece Bošnjaka u RS pohađaju nastavu u alternativnim objektima, pohađaju instruktivnu nastavu, a u svojim mjestima imaju škole i imaju školski sistem koji im mora garantovati kvalitetno školovanje. Očekujemo pomoć i odgovoran pristup međunarodnih organizacija. Teško je shvatiti kako u srcu Evrope, uz prisustvo mnogih međunarodnih organizacija, koje imaju obavezu da provode Dejtonski sporazum, imamo sve veće prisustvo diskriminacije. Odgovornost će morati preuzeti svi“, rekao je za Buku Salkić.

Malešević bez konkretnog odgovora

Bošnjački poslanici su u četvrtak, prilikom rasprave o nacrtu zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju u RS-u, takođe još jednom zatražili da prestane diskiminacija bošnjačke djece, međutim, konkretan odgovor od poslanika, ali ni od  ministra  prosvjete i kulture Republike Srpske, Dane Malešević, nisu dobili. Malešević je ostao nijem i na novinarska pitanja i nije htio reći  šta će pisati u đačkim knjižicama i svjedočanstvima kada je u pitanju jezik koji izučavaju đaci bošnjačke nacionalnosti. „Vidjet ćemo šta će pisati. Polako“, kratko je rekao Malešević, ali je ponovio i tvrdnju da naziv bosanski jezik nije u skladu s Ustavnom RS-a. Naveo je i da u Ustavu Federacije BiH stoji da je to bosanski jezik, ali da u Ustavu Hercegovačko-neretvanskog i Posavskog kantona, stoji „bošnjački jezik“ i da u ovim kantonima to ne predstavlja problem. Dodao je i da postoji inicijativa da najodgovorniji ljudi u RS-u zauzmu i politički stav po ovom pitanju, nakon čega će se znati hoće li se ići na izmjenu Ustava RS-a. „Da li će političari u RS prelomiti ili zaobići tu odrednicu u Ustavu, ja o tome ne mogu govoriti, to treba pitati njih. Ja ostajem pri ustavnom rješenju“, ustvrdio je ministar prosvjete i kulture RS-a.

Sekretar Osnovne škole „Meša Selimović“ u Janji nam je potvrdio da su bošnjačka djeca u ovoj školi danas na nastavi, ali nije mogao reći da li će u školskim klupama biti i sutra.

Tri godine idu u improvizovanu školu

U Vrbanjcima je Medžlis IZ već treću godinu za redom improvizovana škola za 70 učenika bošnjačke nacionalnosti.

Područno su odijeljenje škole iz Jeleha, iz susjednog entiteta. Roditelji bošnjačke djece su ovdje odlučili da djeca bojkotuju pohađanje nastave na početku školske 2013/ 2014. Godine, nakon što ni poslije višegodišnjih pregovora sa Ministarstvom prosvjete RS-a nisu uspjeli izdejstvovati da se privremeni međuentitetski sporazum o pravu učenika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u RS, odnosno srpske u Federaciji BiH, na nacionalnu grupu predmeta implementira i u OŠ “Sveti Sava“.

Predstavnik grupe roditelja bošnjačke nacionalnosti, Nedžad Smajlović, kaže da se nije nadao ovakvom razvoju situacije, jer su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS pristali da se jezik koji uče bošnjački učenici uvede u knjižice kao „jezik bošnjačkog naroda“, ali su iz nepoznatih razloga od toga odustali uoči samog početka nove školske godine. ” Mi već tri godine imamo problem oko nacionalne grupe predmeta. Mislili smo da smo problem riješili, ali u resornom ministarstvu su pred sam početak školske godine promijenili odluku, a nažalost, zbog toga će najviše ispaštati djeca, koja ničemu nisu kriva”, kaže Smajlović i dodaje da se još uvijek ne nazire ni sudski epilog ove priče, obzirom da su Bošnjaci u Vrbanjcima prije više od tri godine podnijeli tužbu protiv RS-a zbog diskriminacije.

buka

KOMENTARI