instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

“Nemamo ništa protiv da na čelu BH Gasa sjedi Hrvat iz HDZ, ako tako treba”

“Nemamo ništa protiv da na čelu BH Gasa sjedi Hrvat iz HDZ, ako tako treba”

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kazao je kako je njihov stav vrlo jasan u vezi projekta “Južna interkonekcija”, a to je da je to “važan infrastrukturni projekat koji dio BiH možda prvi put čini neovisnom od ruskog gasa”.

“Naše viđenje je vrlo jasno. Ambasador Murphy je rekao logičnu stvar – imamo BH Gas koje može preuzeti brigu nad ovim dijelom infrastrukture. Nemamo ništa protiv da sutra na čelu BH Gasa sjedi Hrvat iz HDZ-a ako tako treba. Nadam se da ćemo što prije ostati svjesni važnosti ovog projekta, a ne nadmudrivanja ko će u kom dijelu formirati neku firmu. Iz Hrvatske je to imperativ, rekli da ih zanima južna interkonekcija i drastično planiraju povećati kapacitet tog skladišta zapreko 6 milijardi mjernih jedinica. Sa svih strana postoji interes, ne bi bilo dobro da se ta priča zaustavlja na tome ko će i na koji način upravljati preduzećem”, rekao je Konaković.

Istakao je kako je važno da Parlament FBIH stigne dinamiku NSRS jer su oni već pripremili sve dokumente u vezi istočne interkonekcije te da usvoji zakon koji omogućava početak implementacije ovog projekta.

“To čini skoro cijelu BiH opskrbljenu gasom. S ova dva kraka bi mogli imati gasificiranu BiH. Interes građana treba prevladati bilo kakve stranačke, lične, političke pojedinačne interese”, poručio je Konaković.

Govoreći o slučaju Trgovske gore, kazao je da će, ako ne uspiju postići dogovor s vlastima Republike Hrvatske, potražiti svu moguću međunarodnu pravnu pomoć kako bi zaštitili taj dio BiH od “ekološke bombe”.

KOMENTARI