instant fap

Nemojte se dijeliti, budite jedinstveni

Dobro znajte da kada su u pitanju Bosna i Hercegovina i njeni građani, za Tursku i Turke zauzimate važno mjesto, posebni ste nam, bez obzira na to radilo se o vojnim, ekonomskim, političkim, kulturnim i drugim odnosima i oni će se svakodnevno sve više razvijati, kazao je na početku dvodnevne posjete našoj zemlji premijer Turske Redžep Tajip Erdoan.


Bratski odnosi

– Iako obim trgovinske razmjene nije na velikom nivou, nadam se, odnosno uvjeren sam da će on ubrzo biti veći. Radi se o obimu od 400 miliona dolara i nadam se da ćemo ga uskoro proširiti i da neće biti riječi o milionima, već o milijardama kako dolara, tako i eura. Zato sam članovima Predsjedništva BiH ponudio sveobuhvatnu saradnju kako bi naši odnosi bili na najvišem nivou, naglasio je Erdoan te dodao:

“Saradnja će biti poput jedne kofe koja će silaziti u bunar i vaditi vodu. Ta kofa će biti u korist pozitivnih stvari.”

Tokom sastanka s članovima Predsjedništva BiH još jednom smo, poručio je Erdoan, dali punu podršku i pomoć Turske kada su u pitanju euroatlantske integracije, a posebice smo istaknuli našu podršku za članstvo u NATO-u.

Govoreći o predstojećim izborima, premijer je kazao kako želi da sve protekne u najboljem redu i da izbori budu od koristi za bosanskohercegovačku braću i sestre.

– Imamo za vas na kraju jednu zamolbu. Nemojte se dijeliti, budite jedinstveni, postojani, čvrsti i zdravi. Zauzimate posebno mjesto u našim srcima i mi vas volimo, rekao je Erdoan, te naglasio da mu posebno zadovoljstvo pričinjava gostovanje na Univerzitetu u Sarajevu, gdje mu je dodijeljen počasni doktorat, a čast koja mu je ukazana dodjelom nagrade koja nosi ime po osnivaču grada je neopisiva.

– Izuzetno zadovoljstvo nam je što je dokazani prijatelj BiH doputovao u Sarajevo, a još veća nam je čast što će primiti nagradu “Isa-beg Ishaković”, kazao je nakon susreta s turskim premijerom predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović te dodao da je dogovorena posjeta velike bh. delegacije tokom koje će se razgovarati o modelima unapređenja saradnje dvije države, posebno kada su u pitanju ekonomija i robna razmjena.

Jednako uspješni

– Zahvalili smo na brzo odobrenom kreditu Turske za pomoć povratnicima i poljoprivredi. Odobreno je 100 miliona eura, od čega je potrošeno oko deset posto. Također, zahvalni smo i na snažnoj podršci Turske kada su u pitanju bh. aspiracije u odnosu na euroatlantske integracije, kazao je Izetbegović, naglasivši pomoć Turske kada je riječ o ekonomskoj saradnji s BiH.

Dodao je da je Turska poznata kao jaka ekonomska zemlja s velikim uspjehom na tom polju.

– Želimo da pratimo njihov napredak i postanemo jednako tako uspješni, poručio je Izetbegović.

Premijer Turske doputovao je u petak u Sarajevo, gdje je planirano da se zadrži do subote, kako bi obavio niz sastanaka sa domaćim zvaničnicima, ali i prisustvovao ceremoniji dodjele nagrade “Isa-beg Ishaković”. Premijera, koji je u glavni grad BiH doputovao sa delegacijom ministara u vladi Republike Turske, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekao je ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović.

Turski lider će se sutra sastati sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, a planirano je da tokom dana održi predavanje za studente Univerziteta u Sarajevu i posjeti Internacionalni univerzitet u Sarajevu.

Turski mediji citirali Oslobođenje

Ekskluzivni intervju koji je Erdoan dao Oslobođenju i koji je objavljen danas imao je veliki odjek kako u domaćim, tako i u turskim medijima. Gotovo svi turski mediji prenijeli su dijelove intervjua svog premijera uoči posjete Sarajevu. “Bosanci i Hercegovci mogu računati na pomoć i podršku Turske”, inače naslov intervjua, najčešće je citirana izjava i u visokotiražnim turskim novinama, agencijama najposjećenijim portalima, koji su također isticali stav svog premijera da “Bosna i narod Bosne i Hercegovine kod njega imaju posebno mjesto”.

 

KOMENTARI