Nermin Delić, doktor i pjesnik o kojem je pisao i Forbes: Čovjek je sam sebi najveći lijek

Homeinmedia danas

Nermin Delić, doktor i pjesnik o kojem je pisao i Forbes: Čovjek je sam sebi najveći lijek

Vlada Federacije BiH ograničila cijenu peleta na 560 KM

Nermin Delić je mladi bh. pjesnik koji se bavi medicinom. Doktor i pjesnik u jednom. Osoba koja liječi i duh i tijelo. O svemu tome govorio je za Oslobođenje

U filmu “Društvo mrtvih pjesnika” lik kojeg igra Robin Williams svojim učenicima govori sljedeće:

”Medicina, pravo, ekonomija, to su plemenita zanimanja neophodna za održanje života. Ali poezija, ljepota, ljubav, to su stvari zbog kojih ostajemo živi”.

Nermin Delić je mladi bh. pjesnik koji se bavi medicinom i po tome je jedinstven. Njegov rad je prepoznat i van granica BiH. Osim što je izdao tri knjige, dobitnik je nagrade na takmičenju u Japanu, a o njegovom pjesničkom angažmanu pisao je i Forbes.

OVE GODINE STE BILI ČLAN ŽIRIJA NA LITERARNOM TAKMIČENJU ZA MLADE U JAPANU. VELIKA ČAST I IZNIMNO VELIKA OBAVEZA I ODGOVORNOST, ZAR NE? ŠTA OD ISKUSTVA DONOSITE IZ JAPANA?

– Slažem se. Na ovom takmičenju eseja mladih u organizaciji Goi fondacije za mir i UNESCO-a sam član žirija već drugu godinu zaredom i to je, zaista, čast. Iskustva u ovom najvećem takmičenju eseja za mlade u svijetu su potpuno pozitivna. Čitanje priča mladih iz cijeloga svijeta i razmišljanje o problemima sa kojima se susreću je ojačalo i moju ličnost i pomoglo mi da razumijem suštinske probleme svijeta.

ŽIRIRANJE U JAPANU ZAOKRUŽUJE JEDNU ZANIMLJIVU ETAPU VAŠEG ŽIVOTA. BILI STE JEDAN OD NAGRAĐENIH UPRAVO NA ISTOM KONKURSU ODRŽANOM 2018. KAKO JE TAJ CIKLUS UTICAO NA VAS KAO AUTORA?

Čitanje priča mladih iz cijeloga svijeta i razmišljanje o problemima sa kojima se susreću je ojačalo i moju ličnost

– Budući da se radilo o eseju o temi “Promjena koju želim napraviti”, pisao sam najiskrenije o onome što sam uradio do tada i onome što bih želio uraditi za svoje društvo. Vjerovatno je to bio okidač da moja priča u kategoriji 13.815 drugih priča mladih iz 162 zemlje svijeta bude zapažena i nagrađena.

JEDINSTVEN PROJEKAT

– Uloga žirija je samo počasni trenutak kada shvatiš da si nadživio sebe kao učesnika i da tvoj sud umnožava sreću koju si i ti nekada osjetio donoseći je sada nekom drugom mladom biću.

PRIJE DESET GODINA OSNOVALI STE I VLASTITI LITERARNI KONKURS. SAD KAD POGLEDATE U TIH DESET GODINA, ŠTA JE ONO ŠTO BISTE POSEBNO IZDVOJILI?

– Izdvojio bih sve te sjajne umjetnike i još sjajnije ljude koje sam upoznao i sa kojima sam postao prijatelj upravo zahvaljujući takmičenju Mili Dueli. Iako sam krenuo sa idejom da to bude prevashodno pjesničko takmičenje, svojom munjevitom ekspanzijom među pjesnicima postalo je više od toga. Mili Dueli su izrasli u jedinstven kulturni projekat kojim se, pored nagrađivanja savremene poezije, trenutno uspješno uspostavlja interkulturalni dijalog sa pjesnicima iz 52 zemlje svijeta. Danas, kad su Mili Dueli, nedvojbeno, najmasovnije pjesničko takmičenje na ovim prostorima, sa 739 autora u prošloj sezoni, definitivno izdvajam prijateljstva koja su nam se desila.

image

KAKVI SU BUDUĆI PLANOVI – LIČNI, OPŠTI, POEZIJA, KONKURSI?

– Mene lično privlači kontinuitet u djelovanju kako na polju medicine, tako i na polju poezije. Konkurs će trajati sve dok postoji zainteresovanih, a imajući u vidu da je iz sezone u sezonu broj učesnika sve veći, nema sumnje da će Mili Dueli trajati dokle bude poezije u Balkancima.

NEDAVNO JE O VAMA I VAŠEM KONKURSU PISAO I UGLEDNI AMERIČKI MAGAZIN FORBES. ŠTA TO ZNAČI U KONTEKSTU VAŠEG LITERARNOG I DRUŠTVENOG ANGAŽMANA?

– Članak u Forbesu je prevashodno veliki marketing za bosanskohercegovačku kulturu budući da se radi o najvećem poslovnom magazinu na svijetu. Osjećaj je fantastičan, jer imate doživotnu potvrdu da ste uradili nešto vrijedno takvog pomena.

DOLAZITE IZ DIJAMETRALNOG ZANIMANJA – DOKTOR STE, ALI I PJESNIK. KAKO VAŠE ZANIMANJE UTIČE NA VAŠE PISANJE I OBRNUTO? KAKO JE I ZAŠTO SE UOPŠTE STVORILA TA POTREBA ZA PISANJEM?

– U oba slučaja, važno je da si empatičan. Ne osjećam potrebu da mijenjam energiju kada radim u bijelom mantilu ili kada pišem u kući. Književnost me nadopunjuje u medicini, jer bolje razumijem ljudsku bol. Vrijedi i obratno. Vjerovatno se s tim darom, kao i ostalim darovima, rodiš ili ne rodiš. Kad spozna svoj dar, na samom je čovjeku da li će ga svojim trudom nadograđivati.

BROJNI SU PJESNICI ZNALI REĆI DA JE POEZIJA LIJEK ZA DUŠU. DRUGIM RIJEČIMA, MOŽE SE ONDA REĆI DA LIJEČITE I DUH I TIJELO. DA LI NA TO TAKO GLEDATE?

Ne znam da li je ljudima potrebno više poezije. Mislim da svako čita onoliko koliko mu treba da bi bio sretan

– Trudim se. Poezija i medicina su, definitivno, pozitivnih aspiracija i društvo je oduvijek imalo veliku blagodat njihovim izučavanjem, o čemu svjedoči i historija.

ONLINE PLATFORMA

– Ipak, sve više sam zagovornik toga da je čovjek sam sebi najveći lijek i kroz svoju poeziju, ali i u medicini, vodim se tom mišlju.

DA LI JE LJUDIMA U ŽIVOTU POTREBNO VIŠE POEZIJE?

– Iskreno, ne znam da li je ljudima potrebno više poezije. Mislim da ljudi sa knjigama sami doziraju i svako čita onoliko koliko mu treba da bi bio sretan. Danas postoje i ozbiljne mogućnosti za plasiranje književnosti putem digitalnih tehnologija i na pjesnicima je da to iskoriste. Upravo kroz takmičenje Mili Dueli stvorena je online platforma za lijepe riječi i komentare i to je moj aktivni otpor govoru mržnje. Poezija kao najljepša riječ.

DO SADA STE IZDALI TRI KNJIGE. PRIPREMATE LI NEŠTO NOVO?

– Nove tri knjige su spremne, čekaju samo svoje trenutke. U prethodnom periodu, od pojave pandemije Covid-19 pa sve do sada, bio sam puno preči ljudima kao doktor, tako da, iskreno, nisam ni razmišljao o novim publikacijama. Budući da nijedna od moje prethodne tri knjige nije objavljena u Bosni i Hercegovini, bio bih sretan da prva sljedeća knjiga bude objavljena u mojoj domovini o kojoj nerijetko i pišem.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0