NES: Krali iz Merhameta, prodavali diplome, nudili posao za seks, a tvrde da nisu ni kahvu popili za uslugu  

HomeUncategorized

NES: Krali iz Merhameta, prodavali diplome, nudili posao za seks, a tvrde da nisu ni kahvu popili za uslugu  

Važna pobjeda Rudara za vrh tabele

Izbornu kampanju počeo je i Narodni evropski savez (NES) koji je sinoć predstavio svoje kandidate na skupu u Sanskom Mostu. Novi naziv stranke, ljudi manje-više isti. A-SDA ili kako ih koalicioni partneri zovu – kriminalna organizacija. 

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić tokom obraćanja govorio je o poštenju kadrova iz svoje stranke.

– Jasno i s ponosom možemo reći da smo završili mandat bez afera i da niko od nas, direktora, ministara ili bilo koga iz ovog tima Vlade, nikada nije uzeo niti jednu marku ili kahvu popio za neku uslugu. I to je razlika između nas i njih – tvrdi Ružnić.

O aferama i uslugama na području Unsko-sanskog kantona gdje NES vlada i ne može se baš otvoreno govoriti jer policija brzo pokuca na vrata. Zna to Bišćanin Bruno Brzović, kojeg je policija kaznila novčano zbog pisanja o premijeru USK Mustafi Ružniću na Facebooku. Takav je zakon, NES se za to izborio, nisu reagirali domaći, a ni ambasade, a Ružnić i ekipa praktično su uveli verbalni delikt.

Međutim, ako se vratimo unazad i zavirimo u afere koje su pratile “poštene” funkcionere tadašnje A-SDA, a sadašnjeg NES-a, doći ćemo do zaključka da su oni o kojima Ružnić govori išli puno dalje od “marke” ili “kahve” za uslugu.

U martu 2017. godine u Visokom je uhapšen Refik Kurgaš, tadašnji predsjednik Kantonalnog odbora A-SDA (sada NES) u Zeničko-dobojskom kantonu, te kandidat te stranke za gradonačelnika Visokog na Lokalnim izborima 2020. godine. U augustu 2020. godine Kurgaš je nepravomoćno osuđen na sedam i po godina zatvora zbog spolnog odnosa sa djetetom.

Krajem 2019. godine po nalogu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona pripadnici SIPA-e uhapsili su Admira Hadžipašića (NES), bivšeg zastupnika u Federalnom parlamentu i Skupštini USK, koji je osumnjičen za prodaju diploma u dvije privatne škole u njegovom vlasništvu.

Hadžipašić je snimljen i kako nudi zaposlenje jednoj djevojci u zamjenu za seks.

Mjesec nakon hapšenja Hadžipašića, uhapšen je njegov stranački kolega i također bivši zastupnik u federalnom parlamentu i Skupštini USK Rasim Pajić, a u junu 2020. godine uhapšen je i bivši federalni zastupnik Mirsad Topčagić koji je osumnjičen da je nabavljao lažne diplome za treća lica kako bi ih oni koristili za dobijanje općinskih poticaja.

Osim što se bave prodajom diploma i nuđenjem zaposlenja u zamjenu za seks, nije im strana ni krađa novca od humanitarnih priloga.

NES-ov Rifet Hozanović 2011. godine proglašen je krivim zbog krađe novca iz Merhameta. On je tada osuđen na dvije godine zatvora i tri godine zabrane svakog javnog djelovanja po odsluženju kazne.

Osim što se bave prodajom diploma, bili su među učesnicima “prodaje” biračkih odbora u Srebrenici u ime A-SDA. Posao su završavali sa SNSD-om.

A podrušku Ružnićevoj vladi i skupštinsku većinu završavali su sa koalicionim partnerom SDP-om, zbog čega je protiv SDP-ovca Razima Halkića podignuta optužnica.

Optužnica je rezultat istrage provedene nakon što su se u februaru ove godine pojavili snimci telefonskih razgovora u kojim, kako se navodilo, predsjedavajući Skupštine Halkić (SDP) govori o trgovini pozicijama i mitu u zamjenu za podršku vlasti.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0