instant fap

Netanyahu spreman da napadne Iran prije izbora u SAD-u

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu “odlučan je da napadne Iran prije izbora u Americi”, izvijestila je izraelska televizijska stanica Kanal 10 u ponedjeljak navečer, a Izrael je trenutno “bliži nego ikada” napadu kojim bi se omele iranske nuklearne aktivnosti.

Vojni reporter televizijske stanice Alon Ben-David, kojem je ranije ove godine omogućen opsežan pristup Izraleskim zračnim snagama dok su se obučavale za mogući napad, izvijestio je da se “s premijerovog stajališta, vrijeme za djelovanje približava”, jer povećane sankcije protiv Irana u posljednja dva mjeseca nisu uspjele u obustavi iranskog nuklearnog programa.

Kada je reporter pitao koliko je Izrael blizu “odluci o mogućem napadu”, Ben David je rekao: “Čini se da smo bliži nego ikada.”

On je rekao da Netanyahu neće čekati mnogo diskutovani mogući sastanak s američkim predsjednikom Barackom Obamom nakon sastanka Generalne skupštine Ujedinjenih nacija prošlog mjeseca, prenosi u utorak Times of Israel.

“Nije poznato da li će se sastanak održati. Sumnjam da Obama može reći bilo šta što bi ubijedilo Netanyahua da odgodi mogući napad”, rekao je Ben David.

U izvještaju se navodi da Netanyahu i ministar odbrane Ehud Barak vjeruju da Obama neće imati drugog izbora nego da podrži izraelski napad pred predsjedničke izbore u novembru.

Postoji značajno protivljenje izraelskom napadu na iranska nuklearna postrojenja, a predsjednik Shimon Peres, čelnik vojske, visoki generali, lider opozicije Shaul Mofaz i “naravno Amerikanci” žestoko se protive izraelskom napadu u ovoj fazi.

Međutim, Ben David kaže da će izraelska vlada donijeti odluku, a i da je Netanyahuu “gotovo zajamčen” većinski broj glasova.

 

(vijesti.ba/fena)

KOMENTARI