instant fap

NeuroRacer – kompjuterska igrica za bolje pamćenje

NeuroRacer – kompjuterska igrica za bolje pamćenje

Što su stariji, ljudi sve slabije pamte – ljekari preporučuju različite vježbe za stimulaciju mozga, a trenutno je najpopularnija kompjuterska igrica NeuroRacer, koja se igra pomoću džojstika, prenosi Srna.
Igrač treba da usmjerava automobil po krivudavoj uzbrdici, kontroliše njegovu brzinu i pritisne dugme kada se pojave određeni znakovi.

Igrači se boduju na osnovu toga koliko brzo i precizno reaguju na te znakove dok usmjeravaju svoj automobil. Igra zahtijeva pažnju usmjerenu na više stvari istovremeno.

Adam Gazzaley, neurolog na Univerzitetu Californija u San Franciscu, na čelu je tima koji je obavio studiju na osnovu ispitivanja volontera starijih od 65 godina. On kaže da ljudski mozak može da se razvija tokom cijelog života:

“Sposobnost mozga da se preoblikuje i reformiše u odnosu na okruženje ne završava se poslije određenog stepena razvoja, već se nastavlja kroz cio život”.

Ako djeca i tinejdžeri mogu da nauče nove kompjuterske igre, mogu da ih nauče i osobe od 70 i 80 godina.

Kako su se učesnici studije pomjerali na više nivoe igre, oni su nosili specijalne kacige pomoću kojih se mjerila moždana aktivnost.

Istraživači kažu da je studija pokazala da su kompjuterske igre pomogle starijim osobama da poboljšaju svoju sposobnost da rade više stvari istovremeno.

Učesnici koji su igrali adaptiranu verziju NeuroRacer poboljšali su sposobnost održavanja pažnje, radne memorije i višestrane pažnje tokom igre, i to je bilo u korelaciji sa poboljšanjem njihovih neuroloških aktivnosti, posebno kada je riječ o signalu koji je u vezi sa održavanjem pažnje.

Istraživači kažu da su potrebne dodatne studije da bi se ustanovilo kakve su vrste zadataka najkorisnije za poboljšanje moždanih funkcija kod starijih osoba – navodi Glas Amerike.

KOMENTARI