Nevjerovatno: Čak 106 °C razlike između dva mjesta na Zemlji!

HomeMagazin

Nevjerovatno: Čak 106 °C razlike između dva mjesta na Zemlji!

Djevojčica iz BiH poslala pismo premijerki Novog Zelanda, Ardern joj odgovorila

Severe Weather Europe izvijestio je u petak kako je temperaturna razlika između dva ekstremna mjesta čak 106 stepeni Celzija.

Naime, u Delyakiru u Rusiji je izmjereno – 57,5 stepeni, a na drugom kraju Zemlje, u Australiji, na zračnoj luci Tibooburra u isto vrijeme je bilo 48,3 stepeni Celzija. To je razlika od čak 106 stepeni!

Taj dio Rusije je inače jedno od najhladnijih mjesta na Zemlji i definitivno najhladnije nastanjeno mjesto. Najnižu zabilježenu temperaturu bilježi obližnji Oymyakon u kojem je 6. februara 1099. izmjereno -67.7 °C.

Istovremeno, toplinski val u Australiji ušao je u šesti dan u petak, oboreni su toplinski rekordi, a ceste se tope. U Wauchopeu, 373 kilometara sjeverno od Sydneya, objavljeno je da se otapa bitumen na glavnoj autocesti zbog čega radnici prskaju područjem vodom kako bi ohladili površinu i spriječili lijepljenje asfalta za automobilske gume, izvijestile su lokalne novine Argus.

Toplinski rekordi oboreni su duž istočne Australije nakon što se u petak temperatura vinula na visokih 40 stepeni.

Rekord nije oboren samo tokom dana, najviši rekord tokom australske noći oboren je u četvrtak u Nooni, 800 kilometara zapadno od Sydneya, gdje je najniža temperatura preko noći iznosila 35,9 stepeni. Blair Trewin iz Zavoda za meteorologiju izjavio je da je to najtoplija noć ikad zabilježena u Australiji.

“Pet dana smo svjedočili temperaturama koje su se kretale oko 40 stepeni”, kazao je Trewin na nacionalnoj televiziji ABC. To je najtopliji januarski period još od 1939. godine. ‘

Prognostičari kažu da bi se temperaturni uslovi trebali primiriti tokom vikenda do sljedeće sedmice kada se očekuje novi porast temperatura.

“Postoje pokazatelji dolaska novog vala ekstremnih vrućina do kraja sljedeće sedmice”, rekao je Trewin.

Službeni temperaturni rekord u Australiji drži mjesto Oodnadatta u kojem je 2. januara 1960. godine bilo ‘ugodnih’ 50.7 °C, piše 24sata.hr.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0