instant fap

Nije šala: U pivu pronađen sastojak koji pomaže u mršanju

Nije šala: U pivu pronađen sastojak koji pomaže u mršanju

Pivo, kad su pitanju ugljikohidrati, kalorije i utjecaj na tjelesnu težinu poznato je kao “tekući hljeb”, pa tako za ljubitelje piva vežemo termin “pivski stomak”.

Ipak, pivo ima i svoje pozitivne strane – ono pomaže u preveniranju pojave bubrežnih kamenaca, jača kosti i pomaže u probavi.

Nedavno su naučnici otkrili još jednu zdravstvenu prednost piva – ovaj napitak sadrži organsko jedinjenje zvano ksantohumol, flavonoid koji se prirodno nalazi u hmelju, te koji može pomaći u gubljenju kilograma i borbi protiv gojaznosti.

Testovi su pokazali i kako ksantohumol pomaže u snižavanju holesterola i nivoa šećera u krvi.

Ne, pijenje piva vam neće pomoći da smršate, budući da pivo sadrži jako male količine ksantohumola. Jedna krigla piva sadrži svega 0.0757 mg ksantohumola, a da bismo u naš organizam unijeli potrebnu količinu ovog jedinjenja potrebnu za mršanje, morali bismo popiti 3.500 krigli dnevno.

Ipak, istraživači navode kako je ovo važan podatak budući da u budućnosti mogu kreirati koncentrisani oblik ksantohumola u suplementima koji bi se mogao koristiti u tretiranju metaboličkog sindroma i smanjenju faktora rizika od srčanih oboljenja, dijabetesa, srčanog udara i drugih problema sa krvožilnih sistemom.

Jedan od tri Amerikanca ima metabolički sindrom, skupinu metaboličkih poremećaja koji se manifestuju kao inzulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva u području stomaka (abdominalna ili centralna pretilost), visoka razina holesterola i povišen krvni tlak.

KOMENTARI