instant fap

Nije toliko važno koliko imate kilograma ako je tijelo fit i u formi

Smatrate se fit osobom koja ima kilograma baš koliko treba, ali poznati indeks tjelesne mase (BMI) zadaje vam muke i pokazuje da imate viška?

Ne brinite se, jer BMI uskoro odlazi u historiju, a zamijenit će ga novi indeks koji gleda oblik tijela, a ne kilograme.

Indeks tjelesne mase, koji pokazuje jeste li premršavi ili pretili, računa se pomoću kilograma i visine u centimetrima, a već godinama ga stručnjaci kritiziraju smatrajući da ne daje tačne podatke.

‘To je netačan način izračuna jer ne uključuje podatke poput težine mišića i na kojem se dijelu tijela nalazi salo’, rekla je za Daily Mail dijetetičarka Sue Baic sa sveučilišta u Bristolu, piše Tportal.

Dodaje da žene sa većim trbuhom te tankim strukom, nogama i rukama prema izračunu BMI mogu ispasti mršave, a poznato je da osobe koje imaju salo na trbuhu imaju najviše rizika za bolesti srca, dijabetes, pa i neke oblike raka.

Zbog tih mana u računanju tjelesne mase stručnjaci su osmislili ABSI, odnosno indeks oblika tijela. Tvrde da je tačniji jer upozorava ako oblik tijela neke osobe nije zadovoljavajući.

Da biste izračunali svoj ABSI, izmjerite struk i podijelite sa drugim korijenom svoje visine u centimetrima te pomnožite sa četvrtim korijenom svog BMI-ja.

Sue Baic objašnjava da je formula komplikovana, ali uskoro se očekuje online kalkulator koji će zamijeniti uvriježeni BMI. Zato neće biti toliko važno koliko imate kilograma ako je tijelo fit i u formi.

KOMENTARI