instant fap

Nijemac doselio u BiH i otvorio kovačnicu: Ni mrtav se ne vraćam u Njemačku (VIDEO)

Nijemac doselio u BiH i otvorio kovačnicu: Ni mrtav se ne vraćam u Njemačku (VIDEO)

Dok Bosanci i Hercegovci traže debele veze kako bi se zaposlili u Njemačkoj, Roland Katzmarzik došao je iz te zemlje raditi u Busovaču.

roland_kovac

Tekst objavljen u rubrici ‘Šta drugi pišu’ preuzimamo s prijateljskog portala Radio Slobodna Evropa.

Otvorio je kovačnicu u kojoj izrađuje mačeve, ali i neke umjetnine.

Zanat je naslijedio od svoga oca, a posebno ga oduševljavajujapanske katane.

Roland se prvo zaljubio u svoj zanat kroz koji stvara prava umjetnička djela, a zatim i u Vinku iz Busovače s kojom ima jednoga sina.

“Ljubav prema japanskim sabljama i noževima rodila se još dok sam bio dijete. Kasnije sam htio očuvati taj stari zanat izrade japanskih katana i nadam se da sam u tome i uspio”, priča Roland za Slobodnu Evropu.

Kovačnica koju je Ronald napravio u Busovači opremljena je svim alatima i strojevima za izradu raznih predmeta.

Pored japanskih katana, radi i noževe, svjećnjake, te balkonske ograde i sve ono što donosi zaradu. Iako je u Busovači već pola godine, već se zna za njegovo umijeće kovanja.

Supruga Vinka nije ni sanjala da će se nakon 20 godina provedenih u Njemačkoj vratiti u rodnu Busovaču i tu nastaviti život sa svojim Rolandom.

“Svi mještani koji me znaju bili su iznenađeni, šokirani da Nijemac dolazi u Busovaču. Prihvaćeni smo jako dobro. Ja kao mještanka, ali i moj muž isto tako. Ljudi nam pomažu šta god zatreba. On kaže, došao sam u jedno selo, ali sam presretan“, priča Vinka dodajući kako imaju sina koji pohađa treći razred srednje škole.

“Sin je razumio naš jezik, ali nije znao govoriti. Međutim, moje dijete sada dobro govori i jako je dobar učenik. I njega su ovdje svi jako dobro prihvatili, mnogo su mu svi pomagali da nauči jezik. U Njemačkoj je bilo sasvim suprotno, gdje je dijete bilo depresivno. Nije volio ići u školu zbog mobinga. Sada u školu ide s osmijehom i vraća se s osmijehom”, priča Vinka o svom sinu za kojeg tvrdi da je rekao kako “u Njemačku ne želi ni mrtav”.

Njegov otac Roland, također, se ne misli vraćati u svoju zemlju. U Busovači mu je veoma dobro. Pored japanskih noževa i sablji, izrađuje i svijećnjake neobične za ovo podneblje.

“Bosancima pokušavam otkriti ljepotu svjećnjaka. Želim da svoj život učine romantičnijim uz pomoć svijeća i svijetla”, kaže on.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=hX6BPO1vqQg[/youtube]

KOMENTARI