instant fap

Nijemci, Italijani i Turci žele mlijeko iz BiH

Nijemci, Italijani i Turci žele mlijeko iz BiH

Kazao je to Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, i dodao da su pored Nijemaca i Italijana za mlijeko iz BiH zainteresirani i Turci.

‘Tri do četiri miliona Turaka, koliko ih živi u Njemačkoj, kupuje mlijeko i druge prehrambene proizvode isključivo turske proizvodnje, jer su, po tradiciji, izuzetno oprezni pri izboru hrane. Oni bi smanjili te troškove uvozom mlijeka bh. krava za svoje potrebe, a na tu su spremni’, napomenuo je Usorac.

Kada bi postojalo više volje i odgovornosti nadležnih, napominje on, da se ovakav poslovni poduhvat i realizira, to bi BiH osiguralo izuzetno bitan kapital. Podsjetio je da se naš izvoz mlijeka svodi na tržište Srbije, Makedonije, Albanije i Kosova.

‘Kada govorimo o dosadašnjem prosjeku, Republika Srpska je proizvodila oko 110 miliona litara godišnje, a FBiH od 90 do 100 miliona. Otvaranjem tržišta EU sve bi se za nas promijenilo’, istakao je Usorac.

Adin Fakić iz sarajevske mljekare „Milkos“ potvrdio je za  da su turske kompanije već izrazile interes za mliječne proizvode iz BiH.

‘Mi smo već smopregovarali s nekoliko kompanija u Turskoj za plasiranje našeg mlijeka i proizvoda. Međutim, imamo dva problema. Prvi je što naše mljekare nemaju proizvode sa rokom trajanja dužim od šest mjeseci, a drugi je taj što je plasman proizvoda na tržište Turske moguć jedino morskim putem. Taj put traje otprilike mjesec i veoma je skup. Kada bi postojala mogućnost plasmana proizvoda kopnenim putem, transport bi trajao tri dana, a troškovi transporta bi bili 50 posto niži. Za nas je najvažnija Turska za izvoz, nadamo se da ćemo u tome uspjeti’, kaže Fakić.

Potcrtao je da je njegova kompanija, kao i ostale bh. mljekare, već ispunila dosta uvjeta za izvoz u EU, te istakao da vlast treba snositi odgovornost za to što komisija Ureda EU za hranu i veterinarstvo (FVO) nije dala zeleno svjetlo bh. mljekarima da izvoze mlijeko na tržište EU jer nisu usaglasili zakonsku regulativu.

KOMENTARI