instant fap

Nivo mora raste 60 posto brže nego se očekivalo, više temperature nego se prognoziralo

Izvještaj predstavljen na UN-ovim razgovorima o klimatskim promjenama koji se održavaju u Kataru pokazuje da su temperature više nego što su pokazivala predviđanja UN-a. Takođe, nivo mora raste 60 posto brže nego što su pokazivale UN-ove projekcije i ugrožava područja uz samu obalu od Miamija do Maldiva, pokazala je studija objavljena u srijedu


“Globalno zatopljenje nije se usporilo”, rekao je Stefan Rahmstorf autor istraživanja provedenog na Institutu za istraživanje klime u Potsdamu u kojemu su uspoređene projekcije UN-a s onime što se doista dogodilo u razdoblju od početka devedesetih godina 20. stoljeća do 2011.

Studija je pokazala da se prema satelitskim podacima razina mora podizala za 3,2 mm na godinu, odnosno 60 posto brže od 2 mm na godinu koliko je predvidio UN-ov međuvladin panel za klimatske promjene.

Prema izvještaju iz 2007. nivo mora mogao bi se podignuti između 18 i 59 cm u ovom stoljeću, ne računajući mogućnost bržega otapanja grenlandskoga i antarktičkog leda. Tokom prošlog stoljeća nivo mora podigao se za 17 cm.

Rahmstorf je rekao da je procijenio da bi se u ovom stoljeću nivo mora mogao podignuti za 50 cm do metra, a možda i više ako se poveća emisija stakleničkih plinova. Pod utjecajem viših temperatura otopilo bi se više leda na kopnu što bi povećalo količinu vode u oceanima.

Tada bi područja na obali – od pacifičkih otoka i Bangladeša do Tokija i New Yorka – ugrozile oluje, erozija i, u najgorem slučaju, potop.

Predstavnici gotovo 200 zemalja došli su u Dohu kako bi pokušali ostvariti napredak u postizanju sporazuma o smanjenju emisije stakleničkih plinova od 2020. godine.

Međuvladin panel za klimatske promjene upozorava da bi povišene temperature mogle uzrokovati više poplava, suša, toplinskih valova i odrona zbog čega će se smanjiti zalihe vode i hrane za sve veću svjetsku populaciju.

KOMENTARI