Njemačka klinika oprostila dug za liječenje blizanaca iz Bihaća

HomeVijestiBiH

Njemačka klinika oprostila dug za liječenje blizanaca iz Bihaća

Nekoliko splitskih srednjoškolaca došlo u trenerkama u školu, poslali ih pedagogu

Humanitarne akcije koje su organizovane u proteklom periodu kako bi se prikupila sredstva za plaćanje troškova liječenja šestomjesečnih blizanaca Amara i Davuda Derviševića iz Bihaća su obustavljene, saopštili su njihovi roditelji.

Prema njihovim riječima, svi troškovi liječenja mališana su izmireni, nakon što je zdravstvena klinika u njemačkom gradu Tibingenu, gdje su se liječili, odlučila da oprosti preostali dug u iznosu od 53.000 eura.

Prethodno je na njihov račun uplaćena posljednja tranša od 100.000 eura, koliko je prikupljeno u humanitarnim akcijama.

“Novac nam više nije potreban jer smo uspjeli zatvoriti finansijsku konstrukciju. Ostalo je još da zahvalimo svim dobrim ljudima širom svijeta, koje je ujedinila sudbina naše djece i koji su nam pomogli. Svima veliko hvala”, istakla je Dženana Dervišević, majka blizanaca.

Inače, oni se sada nalaze u Bihaću i odrastaju bez ikakvih zdravstvenih komplikacija. Blizanci su rođeni s minimalnim šansama da prežive i s velikim zdravstvenim problemima. Derviševićeva kaže kako je njena trudnoća tekla uredno sve do 22. sedmice, kada je počela osjećati bolove u stomaku pa je većinu vremena provodila u sjedećem ili ležećem položaju. Liječnici u Bihaću nisu mogli identifikovati u čemu je problem, te je upućena u Sarajevo. Ustanovljeno je kako se radi o TTS sindromu, odnosno o rijetkom poremećaju koji je vezan za nedostatak plodove vode, koji, ukoliko se ne liječi, može dovesti do smrti novorođenčeta. “Liječnici u Sarajevu su mi rekli kako ne mogu spasiti bebe i da je jedina opcija da se prekine trudnoća kako bih ja ostala živa. Takvu odluku nisam mogla prihvatiti jer sam čula otkucaje srca svoje djece i rekla sebi da sve moram izdržati kako bi oni preživjeli”, kaže majka.

Dodaje kako su uspjeli dogovoriti pregled na klinici u Tibingenu i da je tamo, bez obzira na sve pokušaje ljekara da održe trudnoću, morala prijevremeno roditi. Tako je Amar je rođen sa 740, dok je Davud bio težak svega 580 grama i obojica bili u teškom stanju. Blizanci su imali više komplikovanih operacija jer im određeni organi nisu funkcionisali i na kraju su uspjeli preživjeti. Porodici Dervišević problem su predstavljali visoki troškovi liječenja od 270.000 eura, koje nisu mogli platiti. Ipak, u pomoć su im pritekli dobri ljudi širom svijeta i pomogli da se ova priča okonča na nabolji mogući način.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0