instant fap
Naslovnicainmedia danas

Njemačka kompanija investirala šest miliona maraka u tvornicu u kojoj će se proizvoditi kablovi za svjetsko tržište

Njemačka kompanija investirala šest miliona maraka u tvornicu u kojoj će se proizvoditi kablovi za svjetsko tržište

Probna proizvodnja u tvornici HIK SM u Sanskom Mostu, koja će proizvoditi električne kablove za svjetsko tržište, uskoro započinje, a već početkom aprila očekuje se da starta finalna proizvodnja.

Investitor ovog projekta je njemačka kompanija “HIK GmbH”, a prema riječima Fikreta Topića, izvršnog direktora firme, riječ je o projektu čija je vrijednost procijenjena na šest miliona maraka.

“Praktično, okončani su radovi na izgradnji proizvodne hale koja se prostire na tri hiljade kvadratnih metara korisnog prostora. U nekoj daljoj budućnosti, ako poslovne prilike budu povoljne, planira se izgradnja još jedne ovakve hale”, kazao je Topić.

Prema njegovim riječima, u protekla tri mjeseca na obuci u Njemačkoj bilo je 20 radnika i oni su se obučavali na mašinama koje će uskoro biti dovezene i instalirane u proizvodni pogon u Sanskom Mostu.

“Radi se o vrlo sofisticiranoj i tehnički zahtjevnoj proizvodnji kablovskih setova i elektroormara za najpoznatije svjetske proizvođače električnih uređaja. Oko osamdeset posto radnih mjesta predviđeno je za žene, jer se radi o poslovima spajanja tankih žica, gdje je ženska ruka daleko preciznija od muške”, kazao je Topić.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini planirano je zapošljavanje 50 radnika, a u narednoj godini isto toliko. On je dodao kako je važno napomenuti da se njihova sestra firma u Njemačkoj bavi proizvodnjom solarnih panela i fotonaponskih elektrana.

“Na tvornici u Sanskom Mostu imaćemo solarne panele koji će proizvoditi električnu energiju za sopstvene potrebe i već smo pokrenuli proceduru za to kod ‘Elektrodistribucije BiH'”, kazao je Topić.

Zanimljivo je da je do ove investicije došlo zahvaljujući radnicima iz Sanskog Mosta koji su zaposleni u kompaniji “HIK GmbH” u Njemačkoj. Oni su nagovorili vlasnika kompanije, Bertolda Brentrapa, koji je planirao izmještanje dijela proizvodnje iz Njemačke, da to uradi u BiH. Pomenuta kompanija poznati je proizvođač elektropreme, a skoro 80% proizvodnje plasira na tržišta van granica Njemačke.  

KOMENTARI