instant fap

Njemačka produžila i pooštrila restriktivne mjere do januara s izuzetkom za Božić

Njemačka produžila i pooštrila restriktivne mjere do januara s izuzetkom za Božić

Njemačka kancelarka Angela Merkel se dogovorila sa liderima saveznih i pokrajinskih vlada da će mjere borbe protiv koronavirusa biti produžene i pooštrene najmanje do 20. decembra, a najvjerovatnije i do januara sa izuzetkom za Božić.

Sve mjere koje su do sada uvedene u Njemačkoj poput policijskog sata i zatvaranja ugostiteljskih objekata ostaju na snazi. Merkel i premijeri saveznih pokrajina su apelovali na građane da se najmanje do 10. januara suzdrže od odlazaka na zimski odmor, a vlast radi na tome i da zabrani skijaški turizam. 

Međutim, tokom božićnih praznika će mjere biti olakšane kako bi se porodice i prijatelji mogli sastati i zajedno slaviti. Na privatnim okupljanjima u Njemačkoj je novim mjerama dozvoljeno da bude svega pet osoba iz dvije porodice no za Božić će taj broj biti povećan na 10 ne računajući djecu. Preporuke su i izbjegavanje fizičkog kontakta sedam dana prije porodičnih posjeta.

“Ovo ne smije biti usamljeni Božić, pogotovo za ljude koji su u ranjivim skupinama”, rekla je Merkel.

Zvaničnici su se dogovorili i o novim pravilima za maloprodajne trgovine, a odnose se na dozvoljen broj kupaca u odnosu na veličinu prostora. 

Nošenje maski je sada obavezno u zatvorenim prostorijama, javnom prijevozu i svim drugim mjestima sa povećanom koncentracijom ljudi.

U sredinama gdje imaju više od 200 zaraženih na 100.000 stanovnika će uvoditi strožije mjere, preći na online nastavu i u potpunosti zatvoriti trgovine. Mjesta sa ovakvom incidencom trenutno su Berlin i još 62 okruga.

KOMENTARI