instant fap

Njemačka, raj za pranje novca i utaju poreza

Njemačka, raj za pranje novca i utaju poreza

BERLIN – Iako važi za politički i ekonomski motor Evrope, Njemačka je motor i u nezakonitim finansijskim radnjama.

To piše u izveštaju Evropske mreže duga i razvoja.

Eurodad koji okuplja 46 nevladinih organizacija iz 20 evropskih država izradio je studiju o 15 evropskih država koju su prenijeli vodeći svjetski mediji.

U studiji se ističe kako postoje ozbiljne prijetnje stvaranju transparentnog poreskog sistema u Evropi zasnovanog na jednakosti, a jedna od najvećih prepreka je Njemačka.

Najvećoj evropskoj ekonomiji zamjera se da ima nepoštene poreske ugovore s razvijenim državama, nedovoljno transparentan registar vlasništva nad preduzećima, nedovoljnu podršku u poreskom izveštavanju drugih država i nedovoljnu podršku za reforme globalnog poreskog sistema koje iniciraju Ujedinjene nacije.

Tove Ryding, koordinatorka za poreze u Eurodadu, za CNBC je izjavila da je ne čudi loša pozicija Nemačke u izveštaju, a prenosi Poslovni dnevnik.

Podsećajući na nedavne skandale u koje su bile uključene nemačke banke, Ryding dodaje da tih skandala ne bi ni bilo kada u Nemačkoj ne bi bilo moguće sakriti ili oprati novac.

„Ni jedna vlada ne kaže da želi da pomogne ljudima da sakriju novac. Oni uvek govore kako žele da promene sistem, ali oni govore jedno, a rade nešto sasvim drugo“, rekla je ona za CNBC.

Portparol ministarstva finansija nije bio dostupan za komentar Eurodadovog izveštaja.

Osim Nemačke, Luksemburg takođe “nudi različiti izbor opcija za skrivanje vlasništva i pranje novca“, a izveštaj navodi i da ima „najviši rizik pranja novca“. Pozitivni primeri su Danska i Slovenija. Slovenci su simpatije u izveštaju osvojili zbog unapređene transparentnosti sistema vlasništva nad kompanijama.

KOMENTARI