instant fap

Njemačke plate pet puta veće od bosanskih, cijene hrane približno iste

Njemačke plate pet puta veće od bosanskih, cijene hrane približno iste

Iako su posljednjih godina primanja građana Bosne i Hercegovine ostala na istom nivou ili su neznatno uvećana, troškovi osnovnih životnih namirnica postaju sve veći, što hranu u BiH čini jednom od najskupljih u Evropi u odnosu na životni standard građana.

Primjerice, prosječna cijena litre mlijeka u BiH iznosi 0,66 eura, dok je u Njemačkoj cijena 0,72 eura.

Veliki nesrazmjer cijena u BiH i prosječnih plata, u poređenju sa zemljama Evropske unije, vidljiv je i na brojnim drugim proizvodima. Tako građani BiH za 10 jaja moraju izdvojiti 1,27 eura, a građani Njemačke 1,97 eura.

Proizvodi kao što su meso i kafa nešto su skuplji u Njemačkoj, ali je nivo cijena osnovnih potrepština približno isti.

Ali razlog za veću zabrinutost građana BiH jesu već najavljena poskupljenja kafe i mlijeka u BiH, koja bi mogla biti uvod u dodatna uvećavanja cijena pojedinih prehrambenih proizvoda, zavisno od kretanja cijena proizvoda u regiji i svijetu, ali i vremenskih uslova od kojih ovise poljoprivredni proizvođači, potvrđeno je za Klix.ba u Potrošačkoj zadruzi EUROBIH.

Egzistencija građana ugrožena

“Vremenski uslovi su samo jedan od parametara, recimo za kretanje cijene pšenice i brašna. Međutim, mi imamo veći problem lokalnog karaktera, a to je nedostatak podrške našim poljoprivrednicima i proizvođačima hrane, što nama već godinama pravi problem“, kaže Mesud Lakota, direktor Potrošačke zadruge EUROBiH.

Ističe da država i entiteti imaju način da pomognu proizvođačima i građanima, ali da to ne čine i pored brojnih sugestija udruženja za zaštitu potrošača.

“Sniženje cijena hrane možemo očekivati tek kada poljoprivrednici dobiju veće podsticaje i kada budemo pravili veće robne rezerve. Ali pojedini građani, čija je egzistencija ugrožena, ne mogu to čekati. Za to su za njih potrebni i bolji socijalni programi“, rekao je Lakota.

U BiH najniža prosječna plata

Cijene hrane u BiH slične su onim u susjednim zemljama, iako je bh. životni standard najniži u okruženju. BiH ima najnižu prosječnu platu (428 eura). Istočni susjedi Srbija (438 eura) i Crna Gora (486 eura) imaju neznatno veću prosječnu platu, dok Hrvatska ubjedljivo prednjači sa prosjekom od 720 eura.

Cijene većine osnovnih namirnica u BiH slične su onima u regionu. Ipak, pojedini proizvodi su jeftiniji u susjednim zemljama. Tako je cijena najjeftinijeg kilograma brašna u Srbiji 0,4 eura, dok se u BiH ta cijena kreće od 0,5 do 0,89 eura. Hljeb je skuplji u Hrvatskoj (1 euro), nego u BiH i Srbiji, gdje se kreće između 0,5 i 0,6 eura

Mlijeko, ulje i so su jeftiniji u Srbiji u poređenju sa cijenama u BiH i Hrvatskoj, dok su u BiH jaja nešto jeftinija.

KOMENTARI