instant fap

Noć folklora u malom parku na Zdeni

Pred velikim brojem posjetilaca u četvrtak  je u prostoru malog parka na Zdeni nastupila folklorna grupa iz turskog grada Fethija.

Riječ je o folklornoj sekciji koju čine učenici osnovne škole iz ovog turskog grada, a pored gostiju iz Turske svoj nastup imali su i učenici iz nekoliko folklornih sekcija sanskih osnovnih škola.

Domaćini gostima iz turskog grada Fethija bili su učenici i nastavnici Osnovne škole „5. oktobar“. Ovo je inače uzvratna posjeta gostiju iz Turske s obzirom da su učenici iz ove sanske škole posjetili pomenuti grad 2009. godine. Kako sa pomenutog boravka nose pozitivna iskustva, učenici i nastavnici Osnovne škole  „ 5. oktobar“ odlučili su da organizuju uzvratnu posjetu, i na taj način uzvrate gostoprimstvo. Tim povodom upriličena je smotra folklora, na kojoj je nastupila folklorna grupa sa učenicima iz pomenutog turskog grada, ukjlučujući i folklorne sekcije iz nekoliko osnovnih škola iz Sanskog Mosta.

Direktorica Osnovne škole „ 5. oktobar“, Sabiha Babović, na početku programa pozdravila je sve prisutne, a posebno goste iz Turske, kojima je zaželjela srdačnu dobrodošlicu. Isto tako istakla je veliko zadovoljstvo što im je pružena mogućnost da u uzvratnoj posjeti ugoste učenike i nastavnike iz ovog turskog grada.

U svom obraćanju direktorica škole iz turskog grada Fethija, Emel Karaca, izrazila je zadovoljstvo što se ponovo susrela sa prijateljima iz Osnovne škole „ 5. oktobar“, te je istakla da se na ovakvim događajima i priredbama jačaju i grade temelji prijateljstva koji su uspostavljeni između ove dvije škole.

Za vrijeme boravka u Sanskom Mostu, upriličen je susret gostiju iz turskog grada Fethija i općinskog načelnika dr. Mustafe Avdagića. Velike zasluge u organizovanju uzvratne posjete gostiju iz Turske našem gradu pripadaju Abdulameru Abaisu, koji je član Vijeća roditelja Osnovne škole „ 5. oktobar“.

Napomenimo da će u narednom periodu uslijediti obnova zastarjele fasade na zgradi ove obrazovne ustanove, a jedan dio radova finansiraće se sredstvima koja će biti obezbijeđena od strane predstavnika osnovne škole iz grada Fethija.