instant fap

Noć vještica: Susret sa mrtvima

Noć vještica: Susret sa mrtvima

Halloween

Noć vještica ili Halloween je noć uoči Svih svetih, 31.oktobra, a zapravo je skraćenica od All Hallow's Eve ili Hallow Eve (Sveta veče, noć uoči Svih svetih). Slavi se prije svega u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu, a odgovara katoličkom prazniku Svih svetih.

Ukoliko pogledamo u istoriju Stari Kelti su 1. novembar slavili kao početak nove godine, a proslava je bila posvećena bogu Sunca, ali i gospodaru smrti (Samhainu). Vjerovali su da za punog mjeseca, a najčešće noć prije dana mrtvih, mrtvi napuštaju svoje grobove, te nakratko opet dolaze na Zemlju i posjećuju svoje domove, zbog toga su se živi, prestrašeni mogućnošću sustreta s mrtvima, prekrivali zastrašujućim maskama i stvarali veliku buku.

Dolaskom Rimljana, noć mrtvih dobija stalni datum, a te noći prema starom rimskom vjerovanju, crni bog lova Samain preuzima vlast nad svijetom, ubija srndaća (boga Sunca), a božicu vegetacije odvodi u podzemlje, gdje ona do proljeća bdije nad mirujućim sjemenkama, usnulim životinjama i dušama mrtvih. U toj noći su se simbolično gasile sve vatre u ognjištima, vjerovalo se da mrtvi posljednji put dolaze na ovaj svijet, pa su jedni na pragovima svojih kuća ostavljali hranu, a drugi su postavljali izdubljene repe, cikle ili krumpir s upaljenom svijećom, kako bi grešne duše uplašili, a dobre pronašle put kući.

U Ameriku je Noć vještica stigla 1840-tih, zajedno sa irskim imigrantima i ondašnji običaji podrazumijevali su uglavnom sitnu štetu rušenja dvorišnih zdanja i ograda.

Prema nekim tumačenjima običaji vezani za ovaj dan ne vuku porijeklo od irskih kelta nego iz evropskih običaja 9. vijeka, vezanim za  2. novembar, All Souls Day, koji je u ranom hrišćanstvu podrazumijevao dijeljenje prosjacima slatkog kolača sa grožđicama. Za svaki komad kolača, prosjak je obećavao molitvu u ime mrtvih rođaka dobrotvora koji daruje kolač. U to doba, vjerovalo se da duša poslije smrti neko vrijeme provodi u čistilištu i da molitve živih mogu ubrzati odlazak iz čistilišta u raj.

Iako su mnogi kultovi usvojili Noć vještica kao omiljeni festival, sam ritual je lišen svake povezanosti sa ‘zlim’ duhovima i crnom magijom. Nastao je spajanjem keltskog festivala proslave nove godine i srednjevekovnih evropskih molitvenih rituala.

Dubljenje bundeve

Bundeva je tek u 16. vijeku postala popularna za dubljenje najprije u Americi, a zatim i u ostatku svijeta. Običaj dubljenja bundevi zasniva se na irskoj legendi o kovaču Džeku, poznatom po domišljatosti ali i škrtosti.

Jedna od priča govori kako je prevario vraga tako što je vragu ponudio dušu u zamjenu za piće i nakon što se vrag pretvorio u novčić kako bi platio piće, Džek ga je brzo stavio u džep u kojem je bio krst, zbog kojeg se vrag više nije mogao vratiti u svoj oblik. Tek nakon što je Džeku obećao da neće tražiti njegovu dušu još deset godina on ga je izvadio iz džepa.

Nakon deset godina opet je prevario vraga tako što ga je zamolio da mu vrag doda jabuku sa stabla, ali je na kori stabla brzo nacrtao krst, tako da ga vrag ponovno nije mogao dohvatiti. Kada je Džek umro zbog svog grešnog života nije primljen u raj, a na vratima pakla dočekao ga je vrag i poslao nazad u mrak, a da ga se rješi dao mu je žeravicu ugljena.

Džek je u džepu imao repu, koju je izdubio, stavio u nju žeravicu i od tada Džek koji nikada nije pronašao put kući luta mrakom noseći izdubljenu repu u ruci. Tako je Džek “O'Lantern” (Jack Fenjer) postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svjetova.

Zanimljivosti

– Narančasta i crna su glavne boje Noći vještica. Narančasta predstavlja žetvu, a bundeva kraj žetve dok je crna povezana sa smrću.

– Crne mačke štite vještice od pogubnih sila.

– Rekord u rezbarenju bundeve drži Jerry Ayers iz Ohaja koji je izrezbario bundevu u samo 37 sekundi.

– Vidiš li pauka na Noć vještica – to je duh preminule osobe koju si znao, a koja pazi na tebe.

– Želiš li sresti vješticu moraš na Noć vještica odjeću nositi naopačke i hodati unatraške.

– U SAD-u se samo na kostime za Noć vještica svake godine potroši oko četiri milijarde dolara.

– Noć vještica je financijski drugi najisplatljiviji običaj, odmah iza Božića.

Film “Halloween”

Halloween je kultni američki horor film snimljen 1978.godine a režirao ga je Džon Karpenter. Radnja filma se odvija na noć vještica u Illinoisu. Godine 1963. na noć vještica šestogodišnji dječak Majkl Majers ubija svoju stariju sestru mesarskim nožem. Nakon tog događaja ga odvode na psihijatriju. Godine 1978. Michael pobjegne sa psihijatrije u svoje rodno mjesto gdje nastavi ubijati, ali u tome ga sprječavaju doktor Sem Lumis i Lauri Strud.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5OZ75EY4uzI[/youtube]

KOMENTARI