instant fap

Nomadska stada sve brojnija

Nomadska stada sve brojnija

Nomadska ispaša na području Općine Sanski Most, prema informacijama s terena, prisutna je ove godine kao nikada prije, a mještani brojnih podgrmečkih sela muku muče s ovčarima koji napasaju stada na njihovim imanjima.

Najugroženija su sela koja se nalaze uz putne komunikacije kojima se kreću nomadska stada, čiji se vlasnici često zaustavljaju i borave na nekim lokalitetima i po više dana. Mještani se žale kako nomadi jednostavno uzurpiraju imovinu koja je privatno vlasništvo povratnika i da potom na tim parcelama napasaju stada. Poljoprivrednici pripremaju zemljište za jesenju sjetvu i stada im nanose veliku štetu. Česte su svađe, pa i fizički sukobi.

Prema riječima direktora Veterinarske stanice u Sanskom Mostu, Senada Bešića, zakonskim propisima od prije nekoliko godina zabranjena je nomadska ispaša ovaca na području Unsko sanskog kantona. „Velika je opasnost od širenja zaraznih bolesti, obzirom da se životinje kreću bez veterinarskog nadzora. U prošlosti smo s tim imali velikih problema. Sem toga, prisutna je i opasnost širenja zoonoza na ljude.“, rekao je Bešić.

Šef Uprave za inspekcijske poslove USK, Mahmut Jukić, kaže kako je protiv vlasnika stada veoma teško primjeniti zakonske sankcije, budući da se oni nalaze u neprestanom pokretu. „Kada inspektori dođu na lice mjesta, nomadi već nisu tamo. Sem toga, riječ je o planinskim područjima gdje su putevi u ovo doba godine teško prohodni, što otežava naš rad.“, istakao je Jukić.

On je dodao kako su problemi ove vrste prisutni i u drugim općinama Unsko sanskog kantona. Međutim, nomadi u svrmu ne vide problem te kažu kako je nomađenje praksa duga stotinama godina.

KOMENTARI