instant fap

Norveški ubica zadovoljan presudom, Breivik osuđen na 21 godinu zatvora

Norveški sud danas je objavio presudu masovnom ubici Andersu Behringu Breiviku koji je dobro raspoložen stigao na sud. “Telegraph” navodi da izgleda vrlo samopouzdano, smije se i priča sa svojim advokatom.

Sutkinja je odmah na početku kazala da je norveški ubica proglašen uračunljivim i osudila ga je na 21 godinu zatvora, od kojih će mu se odbiti 445 dana provedenih u pritvoru. Norveški ubica je zadovoljan presudom, jer je želio da ga proglase ubrojivim za zločin koji je počinio. Najavio je da će u zatvoru sada pisati knjigu o borbi protiv multikulturalizma.

Breivik je ranije priznao ubistvo 77 ljudi i ranjavanje još više od 240 osoba tokom bombaškog napada u centru Osla i krvoprolića na norveškom otoku gdje se održavao ljetni kamp omladine Laburističke stranke. Ključno pitanje za pet sudija koji su donosili odluku da li je Breivik bio uračunljiv kada je izveo napade, prenosi “Index.hr”.

Da su ga proglasili neuračunljivim, Breivik bi išao bio smješten u posebnu “psihijatrijsku ćeliju”. 33-godišnji ubica je cijelo vrijeme tvrdio da je napad izveo psihički uravnotežen, odbijao je priznati krivicu, a akcijeje  pravdao borbom za zaustavljanje “islamizacije” Norveške. Tužioci su tražili da ga se proglasi ludim, što se na kraju nije dogodilo.

KOMENTARI