instant fap

Nova hidžretska 1434. godina

Muslimani širom svijeta večeras, nakon akšam namaza,  obilježavaju 1434. Novu hidžretsku godinu. Muslimanski kalendar je lunarni, po kretanju mjeseca se određuje i ima 354 dana, osam sati i 48 minuta, što je za 6 minuta kraće od astronomske lunarne godine.

Hidžra je preseljenje poslanika Muhammeda a.s. i prvih muslimana iz Mekke u Medinu i polazna je tačka računanja vremena muslimanskog kalendara.  Prema proračunu, Hidžra se dogodila 20. septembra 622. godine, te utvrđivanje ovog događaja kao početka računanja vremena datira od halife Omera, a odluka je donijeta 17 godina nakon Hidžre. Mjesec muharrem je određen kao prvi mjesec u godini, zato što se ponovo počinjalo s radom nakon povratka s hadža.
Kao širom BiH i u većini džamija u općini Sanski Most će se prigodnim programima obilježiti početak Nove hidžretske godine. Centralna svečanost je u Hamzibegovoj džamiji gdje će nakon jacije namaza, odnosno od 18 sati biti mevludski program kojeg će izvesti imami Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most. Bit će održano i predavanje na temu Hidžre, a gost predavač je Sulejman efendija Čeliković, glavni imam općine Kakanj. Povodom nastupajuće Nove hidžretske godine čestitku je uputio Mirsad efendija Sedić, imam u Hamzibegovoj džamiji.
„Večaras imamo zaista lijepi i svečani program i nesvakidašnji događaj, doček Nove muslimanske hidžretske 1434. godine. Ovdje u Hamziegovoj džamiji bit ćemo zajedno, ako Bog da, jedan dio velikog muslimanskog ummeta koji večaras obilježava Novu godinu. Ovo je prilika da se prisjetimo značaja i važnosti tog velikog događaja, kada je od nekoliko pojedinaca pristalica Muhammeda a.s. u Medini, taj se broj za nekih desetak godina proširio na stotinu hiljada, a danas u svijetu ima preko milijardu i pol muslimana. Koristim ovu priliku da svim muslimanima, svima onima kojima hidžra nešto znači, čestitam nastupajuću Novu godinu i da ih pozovem da zajednički svojim prisustvom večeras u Hamzibegovoj džamiji uveličimo ovaj događaj“, rekao je ef. Sedić.
Nova hidžretska godina bit će večeras obilježena i u džematu Vrhpolje, gdje će se poslije akšam-namaza u tamošnjoj džamiji održati prigodno predavanje, te učenje Kurana. Gosti su hafizi Davud Efendić, Emir Tuhekčić, Mustafa Mujkić i Mirnes Spahić. Iz džemata Vrhoplje je upućen poziv vjernicima da dođu u velikom broju i zajednički obilježe ovaj značajni dan u životu muslimana, a po završetku programa bit će i iznenađenje za najmlađe.

KOMENTARI