Nova knjiga Amira Talića: „Magarac koji nije volio samar i druge priče“

HomeSanski MostLokalne teme

Nova knjiga Amira Talića: „Magarac koji nije volio samar i druge priče“

Pronašao tartufe u šumama oko Sanskog Mosta

Iz štampe je izašla zbirka proznih tekstova sanskog književnika Amira Talića, čiji je naziv „Magarac koji nije volio samar i druge priče“.

U svega dva mjeseca ovo je već druga Talićeva knjiga koja je ugledala svjetlo dana, nakon što je nedavno objavljena zbirka poezije ovog autora pod nazivom „Kućna zmija“. Izdavač knjige je sarajevska kuća „Futur art“, a glavni urednik Fuad Kovač. Talić ističe kako knjiga sadrži prozne tekstove u obliku pripovjetki ili novela koji su objavljivani tokom proteklih godina u časopisima i drugim publikacijama.

Veliki broj pripovijesti u ovoj knjizi nosi snažan autobiografski pečat samog autora, bilo je da je riječ o pričama iz djetinjstva, lokalnim legendama i predanjima ili pripovjestima o zanimljivim ljudima iz sanskog kraja.

U knjizi se nalaze ukupno 22 priče, a prema riječima književnog kritičara, Mustafe Smajlovića, koji je jedan od recenzenata knjige, ovom zbirkom priča Talić pravi značajan zaokret u vlastitom stvralaštvu. „Literarna protkanost, zdrav humor, umjetničko fotografisanje likova, poetika opisa u raznovrsnost boje slika, čist i jezgrovit dijalog te ljepota izvornog jezika su ono što čini ovu zbirku priča čvrstim, punim i bogatim proznim štivom.“, navodi Smajlović u svojoj recenziji.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0