instant fap

Nova parlamentarna većina počela s krizom?!

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja se trebala održati jučer odgođena je za 22. novembar. Učinjeno je to na prijedlog predstavnika SDP-a, SNSD-a, SDS-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i SBB-a.

Nakon burne diskusije prijedlog je podržan sa 28 glasova za, deset protiv – Klub SDA, te zastupnici Beriz Belkić (SBiH), Zvonko Jurišić (HSPBiH) i Nermin Purić (DNZ), dok je suzdržan bio Mladen Ivanković Lijanović (NSRB).

Inače, prijedlog za odgađanje sjednice i zakazivanje za 22. novembar u ime šest stranaka koje bi trebale činiti novu parlamentarnu većinu na državnom nivou prezentirao je Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDP-a.

Navedeni i stvarni razlozi

Zvanično obrazloženje zahtjeva navodi da je konstituiranje – rekonstrukcija nove parlamentarne većine u završnoj fazi, kao i projektno-programski sporazum.

No, pravi razlozi odgađanja sjednice Predstavničkog doma PS-a BiH su posve drugi. Naime, sporan je prijedlog Kluba zastupnika SDP-a da se za zamjenika predsjedavajućeg, odnosno člana Kolegija ponovno imenuje Denis Bećirović, koji je, inače, smijenjen sa te pozicije na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma 23. oktobra.

Oslobođenje doznaje kako se stranke iz RS-a, prvenstveno SDS i SNSD, žestoko protive ponovnom imenovanju Bećirovića u Kolegij, jer je ponajprije zahvaljujući njihovim glasovima i smijenjen sa te pozicije. Tako je prijedlogom za imenovanje Bećirovića u Kolegij već na samom početku SDP ozbiljno ugrozio i doveo u pitanje prošlosedmični sporazum Lagumdžija – Dodik.

A da je upravo Bećirović bio glavni kamen spoticanja zbog kojeg je i odgođena jučerašnja sjednica, svjedoči i istup Milorada Živkovića (SNSD), zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS-a BiH.

– Ako biramo između davanja šanse sporazumu ili čovjeku (mislio na Bećirovića, op. aut), ja sam za to da se da mogućnost uspjeha sporazumu, ocijenio je Živković, navodeći kako mu nije jasno zašto se svaki sporazum pokušava sasjeći u korijenu, vjerojatno aludirajući na burne reakcije javnosti nakon najnovijeg dogovaranja.

No, kako bi nova parlamentarna većina mogla ozbiljno zapasti u krizu bez obzira na to što je uskoro najavljeno kako će njeni stranački čelnici pokušati dogovoriti i kadrovsku kombinatoriku, vidljivo je i iz čvrstog stava SDS-a.

– Budite uvjereni da SDS neće popustiti i neće dozvoliti da Denis Bećirović ponovno bude imenovan u Kolegij, ustvrdio je novinaru Oslobođenja Borislav Bojić, zastupnik SDS-a u Predstavničkom domu PS-a BiH.

Zastupnik SBiH Beriz Belkić izrazio je jučer “zabrinutost i nelagodu zbog nerada Parlamentarne skupštine BiH”.

– Ovo je prešlo sve granice. Parlament BiH ništa kvalitetno ne radi već pet-šest mjeseci. Nama se proteklih dana tvrdilo da je programsko-projektna saradnja tu. O čemu se onda radi?, upitao je Belkić.

Na ovo je reagirao predsjedatelj Doma Božo Ljubić (HDZ 1990) navodeći kako “Parlament BiH radi, te da je prije par tjedana imao sjednicu (smjenjivao Denisa Bećirovića; op. aut)”.

– Parlament BiH radi u okviru djelovanja u odborima, komisijama i delegacijama. Ne radi se samo na sjednicama, pokušao je opravdati cijelu stvar Ljubić.

Potraga za Bošnjakom

Predsjedavajući Kluba zastupnika SDA Asim Sarajlić, međutim, izrazio je čuđenje činjenicom da se na sjednici Proširenog kolegija, dan ranije (utorak), nije predložio isti zaključak, a ne “da se sjednica saziva, znajući da se neće desiti”.

– Valjda na predloženom dnevnom redu ima tačaka za koje nije potrebna nova parlamentarna većina, već koje su u interesu svih, a prvenstveno građana. A to kako će teći sa njenom uspostavom, najbolje svjedoči činjenica da je formiranje Vijeća ministara BiH u prvobitnom sastavu trajalo punih 15 mjeseci, a da i sada imamo delegacija u kojim nije izvršen izbor njenih čelnika  (Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope; op. aut), ocijenio je Sarajlić, upozoravajući novu većinu da dobro razmisle o posljedicama koje će se desiti ovakvim potezima.

Reagirao je i zastupnik SDA Senad Šepić, koji je istakao kako je krajnje nekorektna činjenica da su svi dovedeni u Parlament BiH s namjerom da se radi, a da se to neće desiti, uprkos činjenici da nova parlamentarna većina ima čak dvotrećinsku većinu za odlučivanje.

– Nevjerovatno je da se postavlja teza da li treba dati šansu sporazumu ili čovjeku. Ko ga (sporazum) dovodi u pitanje? Čini li to SDP zbog jednog čovjeka?, pitao je Šepić.

Predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a Drago Kalabić pokušao se opravdati da je ta stranka za odgađanje sjednice jer ne “želi biti neprincipijelna i nekorektna, odnosno da se igra sa činjenicom da se donose odluke, a da u Kolegiju nema predstavnika bošnjačkog naroda”.

Stoga je pitanje zamjenika predsjedavajućeg Kluba zastupnika SDA Šemsudina Mehmedovića bilo “šta je problem sa njegovim imenovanjem?”.

– U novoj parlamentarnoj većini ima sasvim dovoljno Bošnjaka koji mogu biti imenovani u Kolegij. Ne vidim zašto je to problem ne uraditi odmah i nastaviti raditi, ocijenio je Mehmedović.

No, iz dijela nove parlamentarne većine skeptični su da će se i do 22. novembra usuglasiti sporna kadrovska rješenja.

KOMENTARI