Nova radna mjesta/ Početak eksploatacije uglja na području Sanskog Mosta

HomeUncategorized

Nova radna mjesta/ Početak eksploatacije uglja na području Sanskog Mosta

Načelnik Hasanbegović obišao teren zbog zamućenja rijeke Blihe

Kompanija „Lager“ iz Posušja započeće ovih dana eksploataciju mrkog uglja na površinskom kopu Zlauša, koji se nalazi u blizini sela Kamengrad.

Trenutno se odvija ispumpavanje vode iz jezera koje se vremenom formiralo na ovom lokalitetu, kako bi se stvorili uslovi za eksploataciju.

Vlasnik pomenute kompanije, Miljenko Bašić, skupa s načelnikom Općine Sanski Most, Farisom Hasanbegovićem, obišao je pomenuti lokalitet. Prema planovima, isušivanje jezera bi trebalo biti okončano u narednih petnaestak dana, nakon čega bi započelo iskopavanje.

Podsjećamo da je „Lageru prije više od godinu dana izdata koncesiju za iskorištavanje ovog prirodnog resursa, ali je početak proizvodnje bio zakočen zbog iskrslih administrativno pravnih problema koji su međuvremenu riješeni, tako da su otklonjene sve prepreke za početak eksploatacije.

Prema riječima načelnika Općine Sanski Most, Farisa Hasanbegovića, ovo je jedna od strateških investicija kada je riječ o privrednoj budućnosti Sanskog Mosta, a za nas je najvažnije otvaranje novih radnih mjesta.

Prema najavama investitora u početku bi posao trebalo da dobije pedeset ljudi, dok bi se kasnije taj broj povećavao.

Za lokalnu zajednicu veliki značaj će imati i prihodi od koncesija za iskopani ugalj. U „Lageru“ ističu kako je ovaj energent izuzetno tražen na domaćem i stranom tržištu i da ima dobru cijenu. Prema ranijim istraživanjima ustanovljeno je kako podzemne zalihe mrkog uglja na području kamengradskog bazena iznose preko 300 miliona tona ovog energenta.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0