instant fap

Nova “većina” donijela još jednu odluku kojom krši zakon

Nova “većina” donijela još jednu odluku kojom krši zakon

Iako sam u nekoliko navrata dobronamjerno upozorio nove “koordinirane” vijećnike da ne donose odluke koje nisu u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima ništa od toga nije uvaženo.

Insistiralo se na usvajanju nezakonitih odluka. Jedna u nizu ovakvih odluka tiče se utvrđivanja radnog vremena koju je predložio i izradio vijećnik Jasmin Mujačić.

U više navrata sam upozoravao Kolegij Općinskog vijeća i sam sastav vijeća da nisu nadležni da ovakvu odluku predlažu, da njen sadržaj nije u skladu sa zakonom i da nije ispoštovana procedura usvajanja ove odluke. Potom sam na narednoj sjednici tražio da vijeće još jedanput preispita zakonitost odluke sa obrazloženjem svih nedostataka, ali se ništa nije promijenilo i većina je još jedanput istu potvrdila

.Uz ovaj tekst objavljujem i Odgovor na upit Federalnog ministarstva trgovine koji nedvosmisleno potvrđuje nadležnost općinskog organa uprave u izradi ovakvih odluka. Dalje, potvrđuje se da je isključivo gradski, odnosno općinski organ uprave nadležan za oblast trgovine. Shodno gore navedenom jasno je da samo općinska služba, tj. načelnik može biti predlagač navedene odluke.

Kako je novom odlukom zabranjen rad nedjeljom u većem dijelu godine na prostoru naše općine, odluka se kosi sa zakonom jer je iz odgovora nadležnog ministarstva jasno da se ne može zabraniti rad trgovina nedjeljom.Postavlja se pitanje ko će preuzeti odgovornost za štetu koja može nastati iz ovakvog rada.

Vijećnici koji glasaju za nezakonite odluke samo zato što ih je 17, te se kriju iza neiskustva ili neznanja, nenadležni predlagači ovakvih odluka, Kolegij ili Statutarno pravna komisija koja je prva trebala zaustaviti odluke koje nisu zakonite.

Iskreno se nadam da će Odgovor Federalnog ministarstva biti razlog da se ova odluka hitno stavi van snage ali i opomena da se ubuduće vodi računa o zakonitosti rada našeg vijeća.

Posebno ističem značaj da se Statutarno pravna komisija što prije počne baviti pravom i propisima, te da nauči osnovne stubove vlasti u Federaciji BiH i njihove nadležnosti.

KOMENTARI