Novalić u Bihaću: Krajina je djelimično zapostavljena, podaci govore da dobija više nego što daje

HomeVijestiBiH

Novalić u Bihaću: Krajina je djelimično zapostavljena, podaci govore da dobija više nego što daje

Fadil Novalić: Vrlo brzo ćemo krenuti sa 300 miliona KM pomoći privredi putem garantnih aranžmana

U Bihaću je danas održana proširena sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona u čijem su radu učestvovali premijer FBiH Fadil Novalić i resorni ministri Šemsudin Dedić i Edita Đapo, koji su se nalazili u službenoj posjeti ovom kantonu.

“Unsko-sanski kanton nisu zapostavile federalne vlasti”, kazao je danas u Bihaću premijer FBiH Fadil Novalić koji se, u pratnji delegacije Vlade FBiH, jučer i danas nalazio u posjeti ovom kantonu.

Prema Novalićevom mišljenju, postoji optička percepcija o zapostavljenosti ovog kraja koja nije sasvim tačna.

Krajina djelimično zapostavljena

“Djelimično jeste zapostavljena, ali djelimično i nije. Sve zavisi koju oblast uzmete kao relevantnu. Recimo, 40 posto svih sredstava za poljoprivredu u FBiH ide u Unsko-sanski kanton, ali ne zato što smo mi milostivi prema ovoj regiji, već zato što je tu najjača poljoprivreda i prema tim kriterijima i vuče najviše sredstava”, kazao je premijer.

On je sinoć izjavio da je procenat koji se vraća USK veći nego što se uplaćuje u federalni budžet.

“Ne stoji činjenica da je zapostavljen USK, jer kad pogledate poljoprivredu ili najavljene cestovne projekte, tu postoji asimetrija”, kazao je nakon sastanka s krajiškim privrednicima.

On je dalje naveo da su za prostor USK pripremljeni kapitalni projekti u oblasti komunikacija.

Kapitalne investicije

“Najveći transferi koji slijede na prostoru USK su za putnu infrastrukturu, a koji bi trebali biti osigurani kreditima EBRD-a i EIB-a, s tim da EBRD-ov kredit čeka Zakon o akcizama. Među tim sredstvima je 26 miliona eura predviđeno za Unsko-sanski kanton, što je mnogo veći procenat nego što USK čini u FBiH. Radi se o zaobilaznicama Bihać i Cazin i projektu brze ceste Bihać-Bosanska Krupa preko Grmuškog platoa, a dodatno su iz akciza predviđena dva feninga za pravac Lašva-Donji Vakuf koji mi tretiramo kao pravac prema Bihaću, budući da je najveća komunikacijska blokada prema ovom kraju upravo na Lašvi”, objasnio je Novalić.

Nakon novinarske sugestije da pomenuti projekti nisu nikakva novost, budući da se o njima priča 10-ak i više godina, Novalić ističe da je ovaj put drugačije.

“Sredstva za ove projekte sadržana su u tri kredita, od kojih su dva već prošla parlament, a jedan čeka akcizu. Sasvim je izvjesno da će se njihova realizacija početi odvijati u ovoj godini. Dakle, već smo došli u fazu operacionalizacije”, ističe premijer.

Unska pruga – da samo za teret

Govoreći o revitalizaciji Unske pruge, Novalić je kazao da treba razgovarati s partnerima iz Hrvatske, no da nema ekonomskog opravdanja za takav projekat.

“Prema podacima Svjetske banke, ukupan broj putnika na željeznicama u FBiH je 1.000 i tu je sve jasno. Jedina šansa Unske pruge je u teretu koji prolazi preko ovog kantona i mi ćemo osluškivati sve na tom planu”, kazao je Novalić.

Na pitanje zašto Vlada FBiH nije dala nijednu marku za Unsku regatu u proteklom periodu, iako su sredstva tražena, Novalić je rekao da će provjeriti zbog čega je to tako, no obećao je sredstva za izgradnju asfaltnog puta prema vodopadu Štrbački buk.

Također, kazao je da je razgovarano o tome kako FBiH može pomoći USK u kapitalnim investicijama, kao što je termocentrala Kamengrad u Sanskom Mostu, napomenuvši da je Vlada FBiH već preuzela tri zadatka koja će pomoći zaživljavanju tog projekta. Obećao je i milion KM iz budžeta FBiH za kantonalnu bolnicu “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Program javnih investicija USK

Na današnjoj sjednici Vlade USK, kojoj je prisustvovao i Novalić, jedna od tačaka bila je i Program javnih investicija USK koja bi se u kratkom vremenskom roku trebala inkorporirati u Program javnih investicija Vlade FBiH.

“Mi smo već dobili određeni Program javnih investicija, ali on, kao i u druga četiri kantona, nije usvojen na legalan način, tako da će Vlada FBiH sačekati sa svojim Programom javnih investicija dok Vlada USK u roku od 15 dana ne dostavi svoj Program javnih investicija”, pojasnio je Novalić.

Također, novinari su upitali i premijera USK Huseina Rošića (SDA), koji je bio domaćin delegaciji Vlade FBiH, da li su USK u proteklih 20 godina zapostavile državne i federalne vlasti.

“Ja sam zadovoljan odnosom Vlade FBiH prema našem kantonu. U 2017. godini od projekata iz kredita jedna trećina ide za USK. A kada govorimo o prošlosti, trebalo bi upitati prethodne premijere. Ne možemo kazati da smo previše zadovoljni, ali morate znati da i mi moramo biti samokritični i gledati kakve smo projekte slali i nominirali”, rekao je Rošić.

Delegacija Vlade FBiH danas je razgovarala i sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem te je posjetila kompanije Meggle d.o.o. i Č.J. d.o.o. Bihać.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0