Novalić: Vlada FBiH radi normalno, nije moje da diskutujem o radu Parlamenta

HomeVijestiBiH

Novalić: Vlada FBiH radi normalno, nije moje da diskutujem o radu Parlamenta

Počela sjednica Vlade Federacije BiH

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je u četvrtak u Mostaru kako Vlada FBiH radi sasvim normalno te izrazio očekivanje da će zastoji u radu Parlamenta FBiH uskoro biti riješeni.

– Kada je u pitanju rad Federalne vlade, ona je izvršno, a ja bih rekao i tehničko tijelo koje servisira programe i politike koalicijskih partnera. Što se tiče toga, Vlada FBiH radi sasvim normalno. Problem je tog zastoja na Parlamentu koje je najveće zakonodavno tijelo, a ja ne diskutiram o tome da li on treba više ili manje raditi – kazao je premijer odgovarajući na pitanje kakvi su odnosi u Vladi između koalicijskih partnera i je li moguće očekivati rekonstrukciju Vlade FBiH.

Dodao je kako 18 tačaka koje su već davno prošle na Vladi FBiH ‘stoje’ na Parlamentu iz mnogo razloga.

– Neki su zakoni vrlo teški i složeni pa zahtijevaju dugu javnu raspravu, dok s druge strane postoji niz točaka koje uopće nisu problematične… Ja mislim da jedna od razloga zastoja predstavljaju izbori koji uvijek dovode do zastoja u radu Parlamenta – naglasio je Novalić.

On je i najavio sastanak svih aktera oba doma Parlamenta FBiH i predstavnika Vlade, a koji se održava u Mostaru, na kojem će biti riječi o tome kako otkočiti taj zastoj.

– Mogućnosti jedna vlade da otkoči rad Parlamenta nisu pretjerano velike, no zato ćemo sjesti danas svi zajedno i vidjeti kako to otkočiti – zaključio je.

S druge, pak, strane kada je u pitanju rekonstrukcija vlasti, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović ističe kako što se tiče njega osobno i HDZ-a BiH takvih izmjena neće biti.

– No, nismo dovoljni samo mi – naglasio je te najavio sastanak s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom koji će se održati sutra u Banjoj Luci, a na kojem će se razgovarati, o kako je kazao, sličnim temama.

Osim toga, najavio je kako će sljedeće sedmice razgovarati s predstavnicima svih stranka na razini BiH, dok će nakon povratka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u zemlju doći do okupljanja svih stranaka.

– Najbolji način da provjerite funkcionira li nešto jeste u Parlamentu. Jučerašnji primjer najbolje pokazuje da se ne može improvizirati oko ozbiljnih stvari. Pred javnosti ne smijemo izlaziti na način da se na praktičan način vidi da vlast ne funkcionira, a jučer se to vidjelo – kazao je Čović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH na kraju je izrazio nadu kako bi se problem funkcioniranja vlasti uskoro trebao riješiti te ponovio kako europski put BiH nema alternative.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0