instant fap

Nove cijene cigareta

Nove cijene cigareta

Od 1. marta na snazi su nove cijene cigareta u Bosni i Hercegovini. Fabrika duhana Sarajevo i Tvornica duhana Rovinj podigli su cijene za uglavnom 10 feninga po paklici.

Kako smo ranije naveli, kompanije TDR d.o.o. Sarajevo i Fabrika duhana Sarajevo dostavile su UIO nove maloprodajne cijene cigareta. Prema dostavljenim kalkulacijama novih maloprodajnih cijena cigarete će poskupjeti uglavnom za 0,10 KM po paklici, dok će samo nekoliko vrsta cigareta poskupjeti za 0,20 KM po paklici.

Poreski obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta i duhana, bili su dužni popisati zalihe istih 1. marta 2018. godine prije početka prometovanja i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO.

Sigareta TDR-a proizvoda podignute su kao posljedica usklađivanja s rastom akciza.

“Napominjemo i kako smo dio tereta rasta akciza preuzeli na sebe te cijene nismo povećali proporcionalno rastu akciza. Kao što smo više puta upozoravali, ovakav akcizni sistem uzrok je velikog udjela crnog tržišta koje je u BiH veliki problem”, potvrđeno je ranije za Klix.ba iz TDR-a koji je inače u vlasništvu American British Tobacca.

Podsjećamo, odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu je definisano da se od 1. januara na cigarete plaća proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i specifična akciza u iznosu od 75 KM za 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 komada.

KOMENTARI