instant fap

Nove površine pod ljekovitim biljem u Sanskom Mostu

Nove površine pod ljekovitim biljem u Sanskom Mostu


U okviru nastavka projekta podrške plantažnom uzgoju ljekovitog bilja na području općine Sanski Most, kog provodi organizacija „Tera Sana“, minulih dana zasađeno je 75 hiljada sadnica melise na površini od oko dva hektara zemljišta. Prema riječima Ermine Islamčević, predstavnice spomenute organizacije koja provodi projekte iz oblasti poljoprivrede, ova plantaža će predstavljati primarni izvor sirovinme za proizvodnju eteričnih ulja.

– U toku ove godine zasnovali smo kooperantske odnose sa oko pedesetak proizvođača i radi se mahom o ženama. Riječ je o projektu zapošljavanja žena u ruralnim sredinama kroz uzgoj ljekovitog bilja,istakle je Islamčevićeva. Ona je dodala kako se spomenuti projekt realizira u saradnji s nizozemskom organizacijom SNV te organizacijom „UN women“ koja djeluje pri Ujedinjenim nacijama.

U okviru projekta u Sanskom Mostu zainteresiranima su donirane sadnice ljekovitog bilja kao i postrojenje za proizvodnju eteričnih ulja. Već u toku ove godine, kako ističe Islamčevićeva, započela je probna proizvodnja eteričnih ulja od više vrsta ljekovitih biljaka te četinara. – U narednom periodu imamo ambiciozne planove koji se odnose na povećanje proizvedene količine ljekovitog bilja i eteričnih ulja, istakla je Ermina Islamčević.

KOMENTARI