Novi insekt pronađen u Srbiji, nazvan po Novaku Đokoviću

HomeSport

Novi insekt pronađen u Srbiji, nazvan po Novaku Đokoviću

Đoković oštro: Ja sam laka meta da budem zlikovac, neću to trpiti

U Srbiji je otkrivena i opisana nova pećinska vrsta insekata za nauku, koja je nazvana Duvalius djokovici (Đokovićev duvalijus), u čast trofejnog teniskog šampiona Novaka Đokovića. 

Jedinstveni pećinski predator trčuljak pronađen je u Siminoj jami, na planini Povlen. Sa Novakom deli zajedničke osobine – brzinu, snagu, elastičnost, istrajnost, sposobnost da opstaje u surovom okruženju, objašnjavaju naučnici. Ističu da je ovaj insekt predator u podzemnoj sredini, kao što je Novak figurativno na teniskom terenu.

Naučni rad sa otkrićem i opisom nove vrste insekata u Siminoj jami, koja se nalazi u selu Gornje Košlje na planini Povlen u okolini Ljubovije u zapadnoj Srbiji, objavljen je prije nekoliko dana u renomiranom međunarodnom zoološkom naučnom časopisu Annales Zoologici Fennici, saopštio je Biološki fakultet u Beogradu, prenosi RTS.

Nova vrsta insekata je predator u podzemnoj sredini, a Novak figurativno na teniskom terenu. Takođe, oboje potiču iz Srbije. Autori nove vrste su i obožavaoci Novaka Đokovića, tako da je to još jedan dodatni razlog zašto su vrstu nazvali baš po najboljem teniseru svih vremena i jednom od najdominantnijih sportista svijeta ikada”, navodi se u saopštenju.

Inače, nova vrsta insekata nije prva vrsta životinja koja je nazvana po Novaku Đokoviću.

Nedavno je opisana nova slatkovodna vrsta puževa za nauku iz Crne Gore u naučnom časopisu Subterranean Biology, koja je nazvana Travunijana djokovici.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0