Novi muzički projekat Asima Haračića “Stranac” dostupan svima i bez recepta

HomeVijestiBiH

Novi muzički projekat Asima Haračića “Stranac” dostupan svima i bez recepta

Janjski otoci skriveni dragulj zapadne Bosne, izletište uz slapove koje trebate posjetiti

Pripremila: Amila Saleš Omanović

Drugi samostalni album Asima Haračića nosi naziv Stranac i dostupan je na svim muzičkim platformama. 

Na albumu se nalazi četrnaest pjesama, a sve su nastale, postepeno se oblikujući u zadnjih nekoliko godina. 

Neke su tužne, neke vesele, a neke melanholične i romantične. Dok ih je komponovao, s njima je prolazio kroz razna emotivna bespuća. Svaki put kad je pjesma konačno završena, nešto bi se promijenilo u njemu. Ono što je možda bilo potisnuto, sad je isplivalo na površinu – oprano od tuge ili bola. Tako mu je, kaže, pravljenje ovog albuma došlo kao neko samoliječenje. I slušaocu ova kombinacija dobre muzike i poezije može služiti kao odlična psihoterapija.

Asim Haračić smatra da je muzika emotivna komunikacija, da dobri muzičari mogu biti korisni u liječenju ranjene duše isto koliko i dobri psihoterapeuti. Posebno kad je muzika isprepletena sa dobrom poezijom. 

Ovaj sarajevski ratni hirurg, dugi niz godina živi i radi na Washington adresi. Klinički direktor je psihijatrijskog odjela jedne američke bolnice, a po duši istinski umjetnik, koji prethodno navedeno uvjerenje istinski živi kao svojevrsnu misiju, upravo u svojoj muzici, što potvrđuje i novim albumom.

I baš kao što talasi izbace na obalu ono što je more godinama čuvalo u tajnosti, tako je ovaj muzičar-psihijatar na svom novom albumu Stranac izbacio još jednu kolekciju melodija i priča. Obogaćene poezijom Semezdina Mehmedinovića i pjesnikinje Svjetlane Bjelić, i uz pomoć prijatelja Amera Salkovića, te energije sjajnog muzičkog producenta Džeme Novakovića, nastale su pjesme Ti i Ja, Zamisli, Jug je samo jedan…

Numera “Ti i ja”: https://open.spotify.com/track/7nhwuS7nszocmJm9MRiAkh?si=RDG6r3UzR_2M4W_c-GNx8g&nd=1 ali i obrada sevdalinke  “Jutros mi je ruža procvjetala” / “St. James infirmary” postaju već na prvo slušanje favoriti: https://www.youtube.com/watch?v=uy6DroIfupQ

Blues i sevdah su na sličnim melanholičnim frekvencijama

“Pravljenje muzike je zapravo zadovoljstvo ali i potreba da se procesiraju neke stvari koje su dio i prošlosti ali i sadašnjosti. Sve sam snimao u mom podrumu koji je neka moja lokalna kreativna oaza. Kako sam pjesme završavao (Logic pro) odmah bi ih slao na miksanje kod iskusnog producenta i druga Džeme Novakovića. Ta kolaboracija je davala dodatnu zanimljivost i jaku energiju čitavom projektu. “ – ističe Haračić. 

I na prvom “Turn me around” iz 2007., ali i prethodnom albumu imena Dezerter iz 2014., nastalom po pjesmi iz knjige “Sarajevo Blues“ Semezdina Mehmedinovića, Asim obradjuje ratne i imigrantske teme. Nastao je iz iste potrebe da rastumači, metabolizira komplikovana i duboka emotivna iskustva. Moćni stihovi Semezdina Mehmedinovica bili su žestoka inspiracija i pomoć, a na novom albumu Semov “Stranac” zapravo daje ime čitavom projektu. Pjesma Stranac ima bezbroj muzičkih verzija. Nepresušni je izvor i ne prestaje da oduševljava i stimuliše ovog jedinstvenog doktora da stvara muziku. 

Novi album Stranac kao i protekli albumi, dostupni su na Spotify i ostalim muzičkim platformama. 

https://linktr.ee/asimharacic

Muziku (instrumenti, vokal), tekst i aranžman potpisuje Asim Haračić, osim numere “Stranac” – Semezdin Mehmedinović, stihovi iz knjige “Sarajevo Blues”; “Ti i Ja” & “Izmiče mi dan“ su stihovi u potpisu: Svjetlane Bjelić; Za numeru “Jug je samo jedan“ muziku i tekst potpisuje: Amer Salković 

Prateći vokali: Jadranka Krištof i Darija Hodnik; Trombon je na dvije numere odsvirao: Jon Oace (7 i 11)

Za produkciju, mixing/mastering zaslužan je: Džemo Novaković, Gemini Records, dok design cover-a potpisuje: Canan Hakan; Photography: Jose Gonzalez.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0