instant fap

Novi roman Adema Subašića

Svjetlo dana ugledao je novi roman Adema Subašića, pod nazivom „Tečaj brzog spavanja“. Čitaoci ovaj roman već mogu nabaviti na štandovima izdavača u sklopu ovogodišnjeg ljetnog sajma knjige u Sanskom Mostu.

Ovo je treći po redu roman Adema Subašića, nakon što je u poslednjim godinama izdao knjigu „Nasrudin hodža i druge priče“ te knjigu za djecu „Čokolend-princeza osmjeh“. Roman „Tečaj brzog spavanja“ predstavlja do sada najzreliji spisateljski uradak Adema Subašića, a ugledni profesor Enver Kazaz je u predgovoru za ovu knjigu napisao kako je ovaj roman drugačiji od svega što je do sada napisano o bosanskom ratnom iskustvu.

 

Autor ističe kako se roman ne može sažeti u nekoliko rečenica obzirom da je riječ o mozaiku različitih vremensko prostornih kategorija. Naime, roman počinje u budućnosti, ali se potom kroz povratak u prošlosti bavi traumatičnim iskustvima odrastanja ratnih i poratnih generacija. Roman je napisan jednostavnim i čitkim jezikom i radi se o laganom štivu za čitanje. U predgovoru profesor Kazaz navodi kako je Subašić tih i prijatni sagovornik koji plijeni toplinom. Bivši roker i bubnjar grupe „Kongres“, Adem Subašić postao je pisac za djecu nakon što je iskusio, kao i većina naših generacija, najbesmisleniji rat u kojem se gajilo obećanje o harmoničnoj BiH, navodi se u Kazazovom predgovoru.

KOMENTARI