instant fap

Novi udar na kućne budžete

Najava Hrvatske elektroprivrede (HEP), podružnica Toplinarstvo, o poskupljenju grijanja u šest velikih hrvatskih gradova za čak 37 posto uzburkala je duhove i otvorila niz pitanja, od opravdanosti poskupljenja do formule preživljavanja za više od 123.000 kućanstava.

Stav HERA

Reakcije gradonačelnika Zagreba, Osijeka, Velike Gorice, Siska, Zaprešića i Samobora, jer se poskupljenje grijanja traži upravo u ovim gradovima, bile su ekspresne. Svi oni javno i energično odbijaju svaku pomisao da bi se moglo dogoditi potvrđivanje ovakve ideje.

Prema postojećim zakonskim propisima, da povise cijene, toplane moraju imati suglasnost gradskih skupština i vijeća. No, kako stvari sada stoje, to će biti teško ostvarivo, pogotovo u svjetlu predstojećih lokalnih izbora u svibnju 2013. Također, prema proceduri, sada se čeka mišljenje Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA). Ondje su potvrdili da se zahtjev spomenutih gradova o opravdanosti poskupljenja troškova poslovanja toplana još razmatra. Nakon što se izjasni HERA, konačna odluka je na gradovima.

Međutim, kako se najavljuje, u pripremi je novi zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti, u skladu s direktivama EU, po kojem će Agencija dobiti znatno veće ovlasti u odlučivanju o cijeni energenata, o kojoj su dosad odlučivali gradovi ili Vlada. Novi zakon je u visokoj fazi izrade pa se poskupljenje može očekivati već krajem ove godine.

Nakon poskupljenja struje, plina, PDV-a i drastičnog poskupljenja javnog prijevoza, najavljeno poskupljenje grijanja bilo bi snažan udar na standard više od pola milijuna hrvatskih građana.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić najavljuje veto na takvu odluku, dok gradonačelnici ostalih gradova sipaju drvlje i kamenje po Upravi HEP-a, traže se ostavke zbog nesposobnosti i lošeg poslovanja, pa čak i oduzimanje imovine kako bi se nadoknadili financijski gubici u toplanama. Javnost najavu, također, tumači namjerom da se drastično višim cijenama zabašuri loše poslovanje.
Gubici HEP-ove podružnice Toplinarstvo za prošlu godinu, navodno, iznose gotovo 50 milijuna eura (320 milijuna kuna). Enormno poskupljenje grijanja iz HEP-a opravdavaju povećanjem cijena energenata, pogotovo plina, uz objašnjenje da su se cijene grijanja posljednji put mijenjale 2009.

Stanovnici Velike Gorice, malog gradića pokraj Zagreba, navodno sada plaćaju najskuplje grijanje u Hrvatskoj. Za grijanje stana od 70-ak četvornih metara mora se mjesečno iskeširati 100 eura.

Kalorimetri

U kontekstu priče o gubicima HEP-a koji dolaze na račune građana, posebno se aktualizira pitanje formiranja tih računa. Jer, za razliku od grijanja pomoću struje ili plina, gdje se računi ispostavljaju na bazi potrošnje, stanovnici šest gradova koje čeka poskupljenje grijanje plaćaju prema procjeni toplana. Za ugradnju kalorimetara koje je trebao o svom trošku ugraditi HEP, kako se tvrdi, nedostajalo je novca.

KOMENTARI