Novi val koronavirusa u SAD-u označen “pandemijom nevakcinisanih”

HomeVijestiGlobus

Novi val koronavirusa u SAD-u označen “pandemijom nevakcinisanih”

Ambasada SAD poslala jasnu poruku: Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo!

Ovog ljeta novni val koronavirusa funkcioneri američkog predsjednika Joea Bidena označili su kao “pandemiju nevakcinisanih”. Nedavna studija pokazala je da je stopa hospitalizacije među nevakcinisanim odraslim osobama 17 puta veća nego među potpuno vakcinisanim.

No čini se da taj podatak ne mijenja mišljenje i odluku među nevakcinisanim osobama. I ne pokazuje infekcije koje se javljaju među potpuno vakcinisanim. To je navelo zdravstvene službenike da preporuče povratak maskama i dalje vakcinisanje, prenosi Associated Press (AP).

“Istina je da su nevakcinisani najveći pokretač, ali ne smijemo zaboraviti da su i vakcinisani dio toga, dijelom i zbog delta varijante”, rekao je dr. Eric Topol, profesor molekularne medicine u Scripps Research -u u La Jolli u Kaliforniji.

“Pandemija očito uključuje sve ljude, ne samo nevakcinisane”, reko je Topol, ukazujući na Louisianu, gdje podaci države kazuju na to da je gotovo 10 posto hospitaliziranih pacijenata vakcinisano.

Oglašavanje “pandemijom nevakcinisanih” moglo bi imati neželjene posljedice stigmatiziranja, dodao je.

“Ne bismo ih trebali označavati kao isključivi problem”, rekao je Topol.

Umjesto toga funkcioneri bi trebali istaći dezinformacije o vakcinama, rekao je dr. Peter Hotez, dekan Nacionalne škole za tropsku medicinu na Baylor College of Medicine u Houstonu. Navodi sumnjivih argumenata i dalje narušava povjerenje javnosti.

“Možemo reći da se virus ponovno pojavio na jugu Sjedinjenih Država, prvenstveno među nevakcinisanim ljudima, ali to ne znači da moramo kriviti te osobe”, rekao je Hotez.

“Ljudi na koje moramo ciljati su dostavljači dezinformacija i moramo priznati da su i sami nevakcinisani žrtve dezinformacija.”

Anketa Centra za javna pitanja The Associated Press (NORC) pokazala je da je 45 posto odraslih osoba koje još nisu primile vakcinu reklo da je definitivno neće primiti, a 35 posto vjerojatno neće. Gotovo 2 od 3 (64 posto) nevakcinisanih odraslih osoba reklo je da nemaju povjerenja da su vakcine efikasne protiv mutacija poput delta varijante, iako podaci javnog zdravstva pokazuju da vakcina drastično smanjuje rizik od ozbiljnih bolesti, hospitalizacije i smrti. Samo tri posto nevakcinisanih odraslih osoba reklo je da će se definitivno vakcinisati.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0