instant fap

Novogodišnji običaji u svijetu

Stanovnici raznih država diljem svijeta praktikuju različite i zanimljive novogodišnje običaje, kako bi im Nova godina donijela više sreće i uspjeha u odnosu na prethodnu.

novogodisnji-obicaji-u-svijetu

Stanovnici Japana tako u novogodišnjoj noći iznad vrata svojih domova vješaju konopac, za koji vjeruju da će im donijeti sreću. Kada otkuca ponoć Japanci počnu sa glasnim smijehom, koji bi im trebao donijeti radost u Novoj godini.

Holanđani u novogodišnjoj noći na ulicama pale jelke, kako bi “otjerali zle duhove”. Stanovnici Švicarske praktikuju proslavu u vidu maskarade, oblačeći kostime koji simboliziraju “dobre i zle duhove koji bi se trebali mimoići, te u novoj godini ostati samo oni dobri”.

Najvažnija novogodišnja tradicija u Španiji je konzumiranje grožđa. Prije nego otkuca ponoć, Španci pripreme 12 grozdova, koje pojedu u trenutku ispraćanja stare i dočeka Nove godine.

U Velikoj Britaniji vlada vjerovanje da prva osoba koja u Novoj godini uđe u kuću donosi sreću, tako da Britanci darivaju takve osobe, uglavnom novcem, ali nerijetko i hljebom i slatkišima.

Australija Novu godinu dočekuje na poseban način. Australci zbog klimatskih uslova novogodišnju noć provode na plažama.

KOMENTARI