instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Obama i Romney otkrivaju predizborne adute

Obama i Romney otkrivaju predizborne adute

Predsjednički izbori u SAD-u će se održati u novembru, a kandidati već počinju da otkrivaju adute za predizbornu kampanju. Predsjednički kandidat Republikanske stranke Mitt Romney je već najavio da će se njegova kampanja bazirati da visokoj stopi nezaposlenosti i “neuspjehu” aktuelnog predsjednika Baracka Obame da ojača ekonomski sistem u zemlji. Romney će se predstavljati kao uspješni poduzetnik, iza kojeg stoje veliki poslovni uspjesi. 

 


Aktuelni američki predsjednik i kandidat Demokratske stranke Barack Obama na narednim predsjedničkim izborima svoju kampanju bazira na “borbi srednjeg i bogatog sloja nacije”, ali je do sada bila enigma koje će adute koristiti i kako će “napasti” oponenta Romneya.

Sudeći prema njegovim posljednjim nastupima, jasno je da će njegova meta biti Romneyeva staleška pripadnost “bogatim” i njegovi “navodni poslovni uspjesi”.

Romney je vlasnik holding kompanija, a njegovo poslovanje i saradnja sa kompanijama u Kini i Indiji su već bili tema različitih rasprava u SAD-u. Jasno je da će te teme biti aktuelizirane i da će meta Obaminih “napada” biti upravo poslovanje Romneyevih kompanija.

“Nama nije potreban neko ko će koristiti strane resurse. Nama je potreban predsjednik koji će se boriti za unapređenje domaće proizvodnje i zaposlenja”, izjava je koju Obama često koristi u nastupima i reklamnim spotovima uoči izbora.

Romney se predstavlja kao “poslovan i iskusan čovjek, koji zna zaposliti ljude”, na šta mu Obama odgovara da on “nije neko ko se bori za zapošljavanje Amerikanaca, već neko ko se bori za sebe i posluje van zemlje”.

“Fer prilika, fer raspodjela” još je jedna od poruka Obame, koji tvrdi da republikanci misle samo na milionere i jake kompanije, i da im nije poznata situacija i problemi srednjeg sloja ljudi. On često navodi da je Romney neko ko se zalaže za smanjenje poreza bogatih, a na uštrb srednjeg sloja.

Visoka stopa nezaposlenosti u SAD-u je predizborni adut Romneya, a Obama će pokušati da mu taj adut oduzme tako što se predstavlja kao “predstavnik srednjeg sloja”, dok Romneya svrstava u sloj bogatih i naziva ga “predstavnikom bogatih”.

Politički analitičari tvrde da predstojeći predsjednički izbori u novembru neće biti samo izbori između dva kandidata i dvije političke partije. Sve upućuje na to da će ovo biti izbori između dva svijeta, dva društvena sloja i izbor između dva različita “američka sna”.

(Vijesti.ba/Fena)