instant fap

Obavezno vakcinisanje pasa za sve vlasnike

U veterinarskoj stanici Sanski Most ovih dana vrše posljednje pripreme za početak preventivnog cijepljenja pasa protiv zaraznih bolesti, potvrdio je direktor ove ustanove, Izet Kovačević.

Prema njegovim riječima za nekoliko dana putem sredstava javnog informisanja biće upućen poziv svim vlasnicima pasa da svoje ljubimce vakcinišu, te će biti određena i zborna mjesta na kojima će se provoditi te aktivnosti. Kovačević je naglasio kako će akcijom biti obuhvaćeni registrovani psi, te da je cijepljenje vrlo važno, prije svega zbog zdravlja ljudi. On je podsjetio da su psi koji se ne vakcinišu potencijalni prenosnici opasnih zaraznih bolesti kao što je bjesnilo. Ova bolest je kad se proširi na ljude, naglasio je Kovačević, praktično neizlječiva.

Vlasnici pasa su obavezni da cijepe svoje ljubimce, a za one koji to ne učine predviđene su i zakonske sankcije u vidu novčanih kazni. On se osvrnuo i na problem pasa lutalica na gradskim ulicama rekavši kako je taj broj ipak nešto manji u odnosu na raniji period. Također, direktor veterinarske stanice Sanski Most je istakao zadovoljstvo time što na području općine, u protekloj i ovoj godini nije zabilježen niti jedan slučaj oboljenja stoke od bruceloze. Kovačević je naglasio kako je kontinuiranim radom na terenu radnika veterinarske stanice i provedenim epizetiološkim israživanjima, problem ove opasne zarazne bolesti praktično eliminisan s ovih prostora. Također, nisu zabilježene ni ostale zarazne bolesti koje napadaju stoku što je, kako se naglasio je Kovačević, može smatrati velikim uspjehom u radu veterinarske stanice Sanski Most.

KOMENTARI