instant fap

Obilježavanja zločina u Sasini

Kako su nas danas informisali iz Udruženja logoraša općine Sanski Most, u petak, 21 septembra, će se obilježiti sedamnaesta godišnjica od zločina počinjeniog u selu Sasina. Posjeta mjestu stradanja, gdje se danas nalazi spomen obilježje podignuto u spomen na nevino ubijene stanovnike sanske općine, je u 10 sati. 

Pomenimo, jedan od najvećih zločina tokom ratnog perioda u općini Sanski Most je počinjen u selu Sasina, gdje je na gublište u blizini katoličke crkve u ovome selu dovedeno 67 nedužnih civila, odraslih muškaraca Bošnjaka i Hrvata, a među njima i jedna žena. Dovedeni su iz logora „Šehovci“ i „Kotlovcine“ hotela Sanus. Oni su su brutalno likvidirani u noćnim satima ispred farova autobusa kojim su dovezeni na stratište. Zločin su preživjela dva svjedoka koji su svjedočili o ovome zločinu, ali  zbog kojeg još uvijek nije niko odgovarao. Strijeljanje nedužnih civila je počinila zloglasna jedinica Arkanovaca, koji su tih septembarskih dana boravili na području Sanskog Mosta, a u tom periodu su još počinjeni i brojni drugi zločini.
Iz Udruženja logoraša općine Sanski Most upućen je poziv porodicama ubijenih, bivšim logorašima i građanima da prisustvuju obilježavanju počinjeniog zločina u selu Sasina i tako daju svoj doprinos da se ovakvi događaji ne zaborave, da se nikad ne ponove, te da se počinioci zločina kazne. U povratku će biti upriličena i posjeta šehidskom mezarju u Poljaku gdje su ukopana tijela žrtava koja su ekshumirana iz  masovne grobnice u Sasini.

KOMENTARI