instant fap

Obilježen Dan rudara

Maja 1992.godine, dvije hiljade prijedorskih rudara, nesrpske nacionalnosti ostalo je bez posla. Nekolicina nezakonito otpuštenih prijedorskiih rudara, u Starom Majdanu, smještenom između Sanskog Mosta i Prijedora, prilikom skromnog obilježavanja Dan

a rudara, upozorilo je da do danas nije prestala nepravda prema rudarima koji su samo zbog nacionalnosti ostali bez posla.

rudari

I Skromno obilježavanje Dana rudara u Sanskom Mostu proteklo je u prisjećanju na nepravdu nanesenu rudarima Rudnika željezne rude Ljubija, koji su maja 1992. godine samo zbog toga što su nesrpske nacionalnosti ostali bez posla. U potrazi za pravdom obraćali su se domaćim i međunarodnim institucijama rada.

Sindikat nezakonito otpuštenih rudara Rudnika željezne rude Ljubija se prije trinaest godina obratio Međunarodnoj organizaciji rada u Ženevi. Izostala je i podrška nadležnih od entitetskog do državnog nivoa što ističe i Hamdija Redžić. Pojedini nezakonito otpušteni rudari Rudnika željezne rude Ljubija su u međuvremenu penzionisani, mnogi nisu dočekali otpremnine, koje se veoma sporo isplaćuju iz nadležnog ministarstva Republike Srpske. Osman Sarhatlić je na centralnim rudištima bio zaposlen 28 godina.

Dakle i oni prijedorski rudari koji su penzionisani jedva sastavljaju kraj s krajem. Kako tek žive oni koji su prije dva desetljeća istjerani sa radnih mjesta. Susret sa starim prijateljima, bio je i prilika da se bar malo zaborave svakodnevni problemi.

KOMENTARI