instant fap

Obilježen Dan Sedamnaeste

Svečano i dostojanstveno je u proteklu subotu u Travniku obilježena jubilarna dvadeseta godišnjica formiranja „Sedamnaeste viteške krajiške brigade“.
U vezirskom gradu se okupilo oko 400 demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida, te porodica šehida i poginulih boraca ove brigade, a svečanosti su prisustvovali brojne boračke delegacije i visoke zvanice izvršne i zakonodavne vlasti Srednjobosanskog i Unsko – sanskog kantona i općina Travnik, Ključ, Prijedor i Sanski Most. Na šehidskom mezarju u Travniku položeno je cvijeće, a muftija travnički Nusret ef. Abdibegović proučio je dovu za šehide Sedamneste i sve pripadnike Armije BiH koji su svoje živote dali u odbrani i oslobađanju Bosne i Hercegovine.

U centru za kulturu u Travniku održana je svečana akademija o ratnom putu 17. viteške krajiške brgade, a prisutnima se prvi obratio Admir Hadžiemrić, načelnik općine Travnik, koji je naglasio da su vrata ovoga grada Krajišnicima uvijek otvorena. Na svečanosti u Travniku ispred Federalnog ministarstva za pitanje boraca prisustvovao je Besim Hodžić, koji je pripadnicima Sedamneste viteške krajiške brigade čestitao njihov dan, a prisutnima se obratio i Mirsad Topčagić, ministar za boračka pitanja u Vladi USK-a, koji se borcima Krajišnicima zahvalio na svemu što su uradili za svoju državu.

O ratnom putu Sedamnaeste viteške krajiške brigade je govorio general Sakib Forić, ratni komandant ove brigade. On je naglasio, da početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine veliki broj Krajišnika napušta blagodeti zapada i i organizirano dolaze na slobodne prostore srednje Bosne da brane svoj narod i državu Bosnu i Hercegovinu. Radi se o jednicima Prvi krajiški bataljon i Sedma krajiška brigada koje su formirane u Rijeci i Zagrebu. Uz to, ovim jedinicima u Travniku se pridružuje i na hiljade Krajišnika koji su iz skoro svih općina Bosanske Krajine protjerani sa svojih vjekovnih ognjišta. Dobra saradnja između pomenute dvije krajiške brigade dostigla je vrhunac kada je u Travniku dogovoreno zajedničko djelovanje, te njihovo spajanje u jednu brigadu – Sedamnaestu krajišku brigadu.

Taj historijski datum, odnosno dan formiranja ove proslavljene armijske brigade je 25. novembar. General Forić je naglasio, da je kroz Sedamanaestu tokom rata prošlo više od 6000 boraca iz 66 općina BiH. Za izuzetan doprinos ove jedinice Armije RBiH u odbrani i oslobađanju Bosne i Hercegovine, među prvima je proglašena Slavnom, zatim Viteškom, te je kao jedinica u Armiji Republike Bosne i Hercegovine jedina odlikovana najvišim armijskim ordenom Zlatni Ljiljan. Uz to, 17 pripadnika ove brigade odlikovano je ovim velikim priznanjem, dok je 350  pripadnika 17. krajiške poginulo  na braniku Bosne.
U kulturno-zabavnom programu svečane akademije učestvovali su pjesnici Enes Kišević i Mevluda Kazić, plesna grupa i tamburaški orkestar iz Travnika, te glumac  Travničanin Josip Pejaković, koji je naglasio da je posebno emotivno vezan za Sedamnestu, jer su  borci ove brigade, kako je naglasio, vodili računa i brinuli se za njegovu majku, koja je cijeli ratni period provela u ovom gradu.

KOMENTARI