Obilježen Svjetski Dan zdravlja

HomeLokalne temeSanski Most

Obilježen Svjetski Dan zdravlja

SDA u Bužimu će ponovo biti najjača politička opcija

Na Svjetski dan zdravlja, Asocijacija mladih SDA Sanski Most u saradnji sa sanskim zdravstvenim ustanovama, organizovala je akciju besplatnog mjerenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska, koja je održana u malom gradskom parku.

Ovogodišnji Svjetski Dan zdravlja, Svjetska zdravstvena organizacija posvetila je pitanju univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom, kao jednom od ključnih segmenata održivog razvoja svake zemlje. U sklopu današnje akcije sudjelovao je liječnik dr. Almin Alagić koji je istakao neophodnost redovnog zdravstvenog pregleda, i preventivnog djelovanja u očuvanju zdravlja kako bi se na vrijeme spriječio nastanak bolesti. Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. aprila još od 1950. godine radi podizanja svijesti stanovništva i skretanja pažnje na različite prioritetne oblasti Svjetske zdravstvene organizacije.

Ove godine tema Svjetskog dana zdravlja je Univerzalna zdravstvena pokrivenost, što znači da svi pojedinci i zajednice dobijaju potrebne zdravstvene usluge bez finansijskih poteškoća. Univerzalna zdravstvena pokrivenost uključuje puni spektar važnih, kvalitetnih zdravstvenih usluga, od promicanja zdravlja do prevencije, liječenja, rehabilitacije i palijativne zaštite. Postizanje univerzalne zdravstvene pokrivenosti jedan je od ciljeva koje su zemlje svijeta postavile prilikom usvajanja ciljeva održivog razvoja 2015. godine.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: