OBILJEŽENA 102. GODIŠNJICA BITKE KOD ČANAKALEA

HomeLokalne temeSanski Most

OBILJEŽENA 102. GODIŠNJICA BITKE KOD ČANAKALEA

Musalla 2016 / Galerija

Stotinu druga godišnjica bitke na Čanakaleu, koja se dogodila u Prvom svjetskom ratu i zauzima najznačajnije mjesto u historiji Republike Turske, obilježena je danas prigodnim programom u Sanskom Mostu .

Podsjećamo da je grad na Sani već treću godinu domaćin obilježavanja godišnjice ove čuvene bitke koja se u Republici Turskoj obilježava i kao Dan šehida.

Ovogodišnjoj svečanosti prisustvovali su visoki zvaničnici ove prijateljske zemlje predvođeni ambasadorom Turske u BiH, Haldunom Kočom, predstavnici turske vojne misije u BiH, društveno političkog života USK, zvaničnici lokalne vlasti na čelu s načelnikom Farisom Hasanbegovićem, predstavnici Islamske zajednice te brojni građani. Načelnik Hasanbegović je primio u svome kabinetu ambasadora Koča te se razgovaralo o mogućnostima međusobne saradnje u budućem periodu.

U sklopu programa obilježavanja ovog značajnog datuma delegacije su posjetile Spomenik turskim šehidima u Donjem Kamengradu, gdje je intonirana himna dvije zemlje i položeno cvijeće. Nakon toga upriličena je posjeta Musalli gdje je proučena dova za šehide. Centralna svečanost održana je u prostoru gradskog kina.

U sklopu svečanosti prisutni su se upoznali sa detaljima čuvene bitke kod Čanakalea ili Galipolja, kako uobičavaju ovaj lokalitet nazivati u zapadnoj literature, koja se odigrala 1915. godine. Tada su vojne snage Turske, pod komandom Kemal paše Ataturka odbacile invazioni napad koalicionih snaga koje su predvodile britanske trupe, sačuvavši na taj način suverenitet i nezavisnost zemlje.

Ono što povezuje BiH s ovom bitkom jeste podatak da je u Galipoljskoj bici poginulo između 3.000 i 6.000 Bošnjaka i radi se mahom o ljudima koji su izbjegli u Tursku tokom aneksije Bosne i Hercegovine od strane Austrougarske. I ove godine Sanski Most se pokazao kao izuzetno dobar domaćin ove manifestacije.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0