Obilježenja godišnjica stradanja mještana Trnove

Homeinmedia danas

Obilježenja godišnjica stradanja mještana Trnove

Načelnik Hasanbegović pružio podršku projektu mladih učenika

U mjesnoj zajednici Trnova juče je održana manifestacija „Sjećanje na maj 1992. godine“. Pomenuta manifestacija se održava tradicionalno svake godine u znak sjećanja na historijski period kada je započelo stradanje Trnove i njenih mještana.

I ove godine svojim prisustvom manifestaciju su uveličali brojni gosti iz društveno-političkog života općine, te mještani. Programom manifestacije obavljena je posjeta stratištima pogubljenim Bošnjacima na širem području ovog mjesta i odavanje počasti svim stradalim, kako civilima tako i organizatorima otpora agresiji na području ovog sela tokom 1992. godine.

U proteklom periodu sva ova mjesta su obilježena spomen pločama koja sjećaju na ove tragične događaje. Protjerivanja i ubistva mještana Trnove trajala su tokom cijelog ratnog perioda, sve do konačnog oslobođenja Sanskog Mosta.

Upriličeno je i polaganje cvijeća te učenje fatihe na Centralno šehidsko spomen obilježje koje je izgrađeno i otkriveno prošle godine, u znak sjećanja na sve civilne žrtve ovoga sela tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kao i na organizatore otpora i borce Armije RBiH koji su položili svoje živote u borbi za odbranu zemlje. Potom je u prostorijama područne škole upriličena javna tribina, na kojoj su evocirana sjećanja na ratni period, koji je obilježen masovnim stradanjem i progonom nevinih civila, ali i herojski pruženom otporu daleko nadmoćnijem agresoru, a gosti predavači na tribini bili su prof. Velid Selman i brigadir Senad Kljajić.

Prisutnima su se obratili načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović, kao i predstavnici Mjesne zajednice Remzija Sadić i Muharem Šupuk, koji su istakli kako će ova mjesna zajednica i u narednom periodu ovakvim i sličnim aktivnostima nastaviti da obilježava sve događaje koji se vežu za period od 1992 do 1995. godine.

U danima maja i juna 1992. godine, brojna sanska sela i dijelovi grada bili su žrtve napada i otvorene agresije srpskih paravojnih formacija i JNA. Selo Trnova je doživjelo istu sudbinu. U toku agresije mnogu mještani su ubijeni, selo je potpuno razoreno, a njegovi stanovnici protjerani iz vlastitih domova.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0