instant fap

Obilježeno trinaest godina od smrti Generala Alagića

Obilježeno trinaest godina od smrti Generala Alagića

Nizom prigodnih aktivnosti danas je obilježena trinaesta godišnjica smrti generala Mehmeda Alagića, legendarnog komandanta i najvišeg oficira Armije RBiH, te prvog poslijeratnog načelnika Općine Sanski Most. Obilježavanju ovog datuma prisustvovala je porodica rahmetli generala Alagića, veliki broj delegacija iz Unsko sanskog i drugih kantona, kao i više bh općina, ličnosti iz političkog, vjerskog i javnog života, brojni ratni saborci i prijatelji generala Mehmeda Alagića te građani općine Sanski Most.

FOTOGALERIJA

Delegacije su posjetile generalovu suprugu Zisku i porodicu rahmetli generala Alagića u njihovom porodičnom domu. Nakon toga upriličena je svečana akademija u obnovljenom prostoru stare gradske vijećnice na Trgu ljiljana. Tom prilikom su evocirane uspomene na generala Mehmeda Alagića, njegovo herojsko ratno djelo u oslobađanju okupiranih dijelova zemlje i doprinos u poslijeratnoj obnovi Sanskog Mosta.

U ime organizacionog odbora prisutnima se obratio njegov predsjednik i aktuelni ministar unutrašnjih poslova USK, Senad Kljajić. Svečanoj akademiji je prisustvovao i premijer Vlade USK, Izudin Saračević, istakavši velike zasluge i doprinos generala Mehmeda Alagića u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije te poslijeratnoj izgradnji. O vojničkom geniju generala Alagića, evociravši uspomene na ratni period, govorio je brigadni general, Sakib Forić. Načelnik Općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, naglasio je kako Sanjani nikada neće zaboraviti zasluge generala Alagić u oslobađanju našeg grada od okupacije, kao ni njegov doprinos u poslijeratnoj obnovi i izgradnji grada.

U kulturno umjetničkom dijelu programa nastupili su pjesnik Zilhad Hodžić Hodža, učenici Ajdin Mehmedović i Ishar Krupić. U povodu obilježavanja godišnjice smrti generala Mehmeda Alagića, organizacioni odbor svake godine raspisuje konkurs za najbolje literarne i likovne radove među učenicima ovdašnjih osnovnih škola na temu: „Lik i djelo generala Alagića“. Ove godine nagrade su pripale učenicima: Ilmihani Kreštić iz Osnovne škole „Fajtovci“, Ajli Kumalić, učenici Osnovne škole „Vrhplje“ te Nermi Omić iz Osnovne škole „Mahala“. Organizacioni odbor je ove godine upriličio i izložbu učeničkih likovnih radova koji su nagrađivani u proteklih 13 godina.

Delegacije su potom posjetile Fajtovce i šehidsko turbe izgrađeno generalu Mehmedu Alagiću te je učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odata počast legendarnom komandantu. „Naša dužnost, ali i dužnost generacija koje dolaze poslije nas je da čuvamo sjećanje na njegovo herojsko djelo. Ne dozvolimo da budemo narod koji ne cijeni svoju prošlost, jer je takvim narodima neizvjesna budućnost.

Njegujmo ljubav prema domovini, baš onako kako je to činio general Alagić, branimo je i čuvajmo, budimo složni, snažni i hrabri jer jedino takvi možemo pobijediti nedaće koje su pred nama“, poruka je koja je upućena s ovogodišnjeg obilježavanja godišnjice smrti generala Mehmeda Alagića.

 

 

KOMENTARI