instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

OBILJEŽILI 120 GODINA ŠKOLE U LUŠCI PALANCI

OBILJEŽILI 120 GODINA ŠKOLE U LUŠCI PALANCI

Učenici koji su u prošlosti pohađali nekadašnju Osnovnu školu „Simo Miljuš“ u Lušci Palanci, najvećem povratničkom mjestu na području Općine Sanski Most, okupili su se u proteklu subotu kako bi obilježili 120. godišnjicu osnivanja te obrazovne ustanove.

Radi se o bivšim učenicima iz više generacija, a veliki broj njih je specijalno za ovu priliku stigao s područja Republike Srpske i Srbije, gdje već dugo žive i rade, a neki su došli i iz inostranstva.

U najbolja vremena, u periodu prije poslednjeg rata, ovu školsku ustanovu pohađalo je i po hiljadu učenika iz Lušci Palanke i okolnih sela, ali je škola zbog tek nekolicine osnovaca s ovih prostora zatvorena prije dvije godine, te preostali učenici idu u desetak kilometara udaljenu školu koja se nalazi u selu Fajtovci. Inicijator ovoga okupljanja bio je Đuro Trkulja (80), bivši učenik i potom nastavnik u toj školi, koji je dugo godina živio i radio u Banjaluci da bi se u poznim godinama života vratio u rodnu Lušci Palanku. Trkulja kaže kako se radi o jednoj od prvih obrazovnih ustanova na ovim prostorima koja je formirana davne 1899. godine.

Uzbuđenje nije krio ni Ljubomir Ivanić, nekadašnji učenik i nastavnik u ovoj školi i otac poznatog političara, Mladena Ivanića, kao ni ostali sudionici ovoga događaja. 

Poslije zajedničkog okupljanja i fotografisanja, učesnici događaja su potom, u školskom redu, prošetali centrom Lušci Palanke, a druženje je sve do večernjih sati nastavljeno u prostorijama Društvenog doma u tom mjestu. Škola u Lušci Palanci, nažalost, dijeli tešku sudbinu tog mjesta obzirom da su se u poslijeratnom periodu na ove prostore vratili mahom povratnici u starijoj životnoj dobi, dok su oni mlađi egzistenciju zasnovali negdje drugdje.

KOMENTARI